Quantcast
Δίκη Πισπιρίγκου: «Επνιξε τα παιδιά της για να συνεχιστεί ο γάμος της» - Real.gr

Δίκη Πισπιρίγκου: «Επνιξε τα παιδιά της για να συνεχιστεί ο γάμος της»

Οι νέες αποκαλύψεις για τους θανάτους της Ιριδας και της Μαλένας που περιλαμβάνονται στην εισαγγελική πρόταση για τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Ως μια αδίστακτη και ψυχρή γυναίκα που δολοφόνησε τα παιδιά της για να κρατήσει ζωντανό τον γάμο της παρουσίασε τη Ρούλα Πισπιρίγκου η εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Βασιλική Δημοπούλου, στην αγόρευσή της επί της ενοχής της κατηγορουμένης για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της.

Η εισαγγελική λειτουργός την περασμένη Τετάρτη, για περισσότερες από 12 ώρες, «σφυροκοπούσε» την κατηγορούμενη χωρίς να αφήσει στο απυρόβλητο ούτε τους ιατροδικαστές που επιλήφθηκαν αμέσως μετά τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας, ούτε και τον πατέρα τους, Μάνο Δασκαλάκη.

«Η Πισπιρίγκου πνίγει τα παιδιά, για ποιον λόγο; Για να συνεχιστεί ο γάμος της με τον Δασκαλάκη. Ο εγωκεντρισμός της τής τρώει τα σωθικά. Θέλει να κρατήσει τον σύζυγό της κοντά της. Υπερτερεί ο εγωισμός της για να εξακολουθήσει να ζει το επίπλαστο όνειρο. Τι γίνονται τα κοριτσάκια; Αμοιρες Ιφιγένειες. Αρκεί να είναι με τον Δασκαλάκη. Δείχνει άτομο που λειτουργεί μεθοδικά και μελετημένα. Την απώλεια της αγάπης προδίδει το ψυχρό της βλέμμα που βρίσκεται σε συμφωνία με την παγωμάρα των δαχτύλων της».

Η Β. Δημοπούλου με σαφή λόγο και επιχειρήματα περιέγραψε τον τρόπο που τα παιδιά «θυσιάστηκαν»: «Η τριάμισι ετών Μαλένα ήταν το πρώτο θύμα με την Πισπιρίγκου να της αφαιρεί τη ζωή όταν το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε στο ογκολογικό νοσοκομείο ‘’Ελπίς’’ καθώς είχε διαγνωστεί με λευχαιμία. Πρόκειται ωστόσο για μια ιάσιμη μορφή της νόσου που όπως όλα έδειχναν, θα την ξεπερνούσε. Εξαιτίας όμως της εξωσυζυγικής σχέσης που σύναψε τότε ο Μάνος Δασκαλάκης η μητέρα της Μαλένας αποφάσισε πως το κορίτσι θα της ήταν πιο ‘’χρήσιμο’’ νεκρό. Προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η κόρη της δεν θα επανέλθει στη ζωή, καθυστέρησε 20 λεπτά να ειδοποιήσει τους γιατρούς. Η κατηγορούμενη χρησιμοποίησε τα πανάκια του παιδιού για να επιφέρει ασφυκτικό θάνατο στην κόρη της. Από πού αποδεικνύεται η ύπαρξη πανιού; Από την έλλειψη κακώσεων. Ετσι η πιθανότητα να εντοπιστεί τραύμα είναι πιο δύσκολη».

Η εισαγγελέας μάλιστα επεσήμανε και το ότι η κατηγορούμενη έδωσε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τον θάνατο του παιδιού της. «Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς σε μια μητέρα δεν έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη της το γεγονός αυτό και αλλάζει κάθε φορά περιγραφή».

Η Πισπιρίγκου, κατά την εισαγγελέα, ήταν και ανάλγητη αφού «ουδεμία θλίψη βίωνε μετά τον θάνατο της Μαλένας. Μόνο άγχος είχε για το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής και για το αν θα αποκαλυπτόταν εγκληματική ενέργεια».

Οταν η ιατροδικαστική έκθεση ανέφερε ως αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια, το «κεφάλαιο Μαλένα» έκλεισε για αυτήν.

«Ο πιο αβάσταχτος πόνος είναι ο χαμός ενός παιδιού και θα συμφωνήσω ότι ο καθένας αντιδρά διαφορετικά. Η ίδια η κατηγορούμενη όμως είπε πως τον βίωσε έντονα, σε σημείο που απομακρύνθηκε από τον Δασκαλάκη και ήθελε να χωρίσει. Ομως από κανένα σημείο δεν προέκυψε αυτό. Η κρίση στον γάμο έγκειτο στην εξωσυζυγική σχέση του Δασκαλάκη. Λέει ότι έκλαιγε στον καναπέ όλη την ημέρα. Αν ήταν έτσι, δεν θα σχεδίαζε ταξίδι στην Ιταλία έναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού. Στέλνει μήνυμα στον Δασκαλάκη να διευθετήσει το θέμα των εισιτηρίων», ανέφερε η εισαγγελέας.

Τα σημάδια στο βρέφος

Η εξίμισι μηνών Ιριδα ήταν η δεύτερη «θυσία». Ενα υγιές βρέφος, όπως είπε η εισαγγελέας, που έγινε και αυτό «αναλώσιμο».

«Ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την Ιριδα ήταν η κατηγορούμενη στις 7:30 π.μ. Ενήργησε σχεδόν σε κατάσταση ύπνου φράζοντας τις αεροφόρους οδούς. Λειτούργησε άμεσα γιατί δίπλα κοιμόταν η Τζωρτζίνα. Ασκησε πίεση για να γίνει γρήγορα και άφησε σημάδια. Αφού ολοκλήρωσε το εγκληματικό της έργο άφησε και το πανάκι στην κούνια. Γιατί; Γιατί ήταν σκοτάδι, δεν άναψε το φως, αφού κοιμόταν η Τζωρτζίνα. Αδυνατούσε να διακρίνει τις κηλίδες στο σκοτάδι». Αυτό το πανάκι, που πάνω στη φούρια της να σκοτώσει το παιδί το άφησε πίσω, ήταν και ένα από τα στοιχεία που στη συνέχεια την «έκαψαν». Το κίνητρο και αυτού του εγκλήματος ήταν η εμμονή της με τον Μ. Δασκαλάκη που εκείνη την περίοδο απομακρύνεται από τη συζυγική εστία.

«Η άρση των συνομιλιών δείχνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον χωρισμό από τον Δασκαλάκη. Συνομιλεί με την αδελφή της, τη μητέρα της, την πεθερά της, τον πεθερό της, αλλά και τον βιολογικό της πατέρα. Απειρες κλήσεις. Το απόγευμα καλεί έναν αριθμό που συνδέεται με απόκρυφες τέχνες και αστρολογία. Δηλαδή η Πισπιρίγκου προσπαθεί να επικοινωνήσει και με μέντιουμ».

Επικριτική ήταν η εισαγγελική λειτουργός και για τον πατέρα της Ιριδας. «Μετά τον θάνατό της, η παιδίατρος κάλεσε τον Μ. Δασκαλάκη και του είπε ότι πρέπει να επισκεφθεί γενετικό κέντρο για την Τζωρτζίνα. Και τι απαντά; Θέλω να ξεκουραστώ, να ηρεμήσω».

Κανείς δηλαδή, κατά την εισαγγελέα, δεν ανησυχεί για την Τζωρτζίνα. «Ανταλλάσσουν ύβρεις με την κατηγορούμενη και προγραμματίζεται ραντεβού σε δικηγόρο. Εκείνη του στέλνει μήνυμα ‘’να προσέχεις το παιδί’’ και εξαφανίζεται. Πάλι για να αναστατωθεί ο Δασκαλάκης. Αυτή η γυναίκα δεν βιώνει καμία θλίψη. Κανένα ενδιαφέρον, έχει χάσει δύο παιδιά και έχει ένα ακόμα. Μοναδική της έγνοια είναι ο Δασκαλάκης. Η Τζωρτζίνα δεν αποτελεί την προτεραιότητά της. Η κοινωνία της Πάτρας πιστεύει εκείνη την περίοδο ότι υπάρχει γενετικό πρόβλημα και αυτοί αντί να το εξετάσουν συγκρούονται».

Λίγες ημέρες μετά, η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή μέσα στο «Καραμανδάνειο» με συνέπεια να μείνει τετραπληγική.

«Η εμμονή της είναι παθολογική. Η γυναίκα έχει ανάγκη ψυχολογικής στήριξης. Ρωτά αν ο Δασκαλάκης φορά βέρα και τι κάνει στο Facebook, ενώ έχει χάσει δύο παιδιά και αντιμετωπίζει πρόβλημα το τρίτο», κατέληξε η εισαγγελέας.

«Επιπόλαιοι» ιατροδικαστές

Η δράση της διευκολύνθηκε, κατά την εισαγγελέα, από ομάδα ιατροδικαστών που επέδειξαν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «επιπολαιότητα και ωχαδελφισμό» μη αποδεχόμενοι ποτέ τα λάθη τους.

Το πρώτο από αυτά ήταν ότι θεώρησαν πως η Μαλένα απεβίωσε από ηπατική ανεπάρκεια η οποία δεν μπορεί να επέλθει από τη μία στιγμή στην άλλη. Και στην περίπτωση της Ιριδας όμως, οι ιατροδικαστές εκτίμησαν ότι πέθανε από αγενεσία φλεβόκομβου, μια παγκοσμίως σπάνια πάθηση.

«Η κατηγορούμενη βρήκε σε αυτούς πρόσφορο έδαφος για να καλύψει τα εγκλήματά της. Δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, δεν εγκύπτουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να διαπιστώσουν την αιτία του θανάτου τριών μικρών παιδιών. Τους χαρακτηρίζουν η επιπολαιότητα και ο ωχαδελφισμός…», είπε η εισαγγελέας επισημαίνοντας μάλιστα με δηκτικό τρόπο πως πρέπει «να γίνουν κάποια σεμινάρια στην ιατροδικαστική…».

Αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα, που έκανε τη νεκροτομή στη Μαλένα, σημείωσε πως «συνεκτιμώντας την κλινική εικόνα της, τη διάθεση του παιδιού που έτρωγε και έπαιζε και τις εξετάσεις του, η αιτία θανάτου που κατέληξε είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, αβάσιμη, λανθασμένη και η διάγνωσή της ήταν παντελώς άστοχη. Πραγματικά, είναι τραγικό ιατροδικαστής Αθηνών να λειτουργεί υποθετικά και κατά φαντασίαν για ένα παιδάκι τριάμισι ετών… Το σωστό θα ήταν να γράψει απροσδιόριστη αιτία θανάτου…».

Το ίδιο επικριτική ήταν η εισαγγελική λειτουργός και για την ιατροδικαστή Πατρών Αγγελική Τσιώλα που έκανε την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση για την Ιριδα. Οπως είπε, λειτούργησε «με προχειρότητα», καθώς «αν είχε ανατρέξει στη βιβλιογραφία, αν είχε απευθυνθεί σε έναν καρδιολόγο, πιθανόν η Τζωρτζίνα να ζούσε και να πήγαινε Γυμνάσιο… Η συγκεκριμένη ιατροδικαστής τον Μάρτιο του 2021 λέει πως είχε υποψίες για ασφυκτικό θάνατο. Ενημερώνει, όπως λέει, τους αστυνομικούς και δεν γίνεται τίποτα. Πραγματικά, τι θα ακούσουμε; Με περίσσιο θράσος έρχεται και μας λέει ότι ενημέρωσε την Αστυνομία και παρακολουθούσαμε διακριτικά. Θεωρώ ότι ουδέποτε είχε θέσει την ασφυξία στο διαγνωστικό πλάνο της. Λέει ψέματα…».

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη Ρ. Πισπιρίγκου αναμένεται στις 18 Μαρτίου. Εάν ένορκοι και δικαστές υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση, η κατηγορούμενη θα έχει μία πρωτόδικη καταδίκη και για τα τρία παιδιά της, αφού ήδη της έχει επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη μεγάλη κόρη της, την Τζωρτζίνα. Η ίδια πάντως, μέχρι τώρα, αρνείται κατηγορηματικά πως έκανε κακό στα παιδιά της, τα οποία, όπως επαναλαμβάνει, υπεραγαπούσε.

28

29