Quantcast

Δίκη για το Μάτι: «Το ημερολόγιο πτήσεων νοθεύτηκε»

«Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο. Η εγγραφή αυτή κατά τη γνώμη μου έγινε μετά τα δημοσιεύματα και που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ», υποστήριξε μάρτυρας που υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.

«Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η  Πυροσβεστική. Έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες να μην συμβεί» σημείωσε  ο Βασίλης Βορριάς, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων, καταθέτοντας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Όπως είπε ο μάρτυρας, σχετικά με τα όσα έχουν καταγγελθεί για την έλλειψη εναέριων μέσων εκείνη την ημέρα: «Κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά. Αυτό που κάνει το εναέριο μέσο είναι ότι  μπορεί να οριοθετεί το συμβάν, να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης, να βοηθήσει να πέσει νερό σε ορεινό ανάγλυφο που δεν μπορούν να φτάσουν τα οχήματα. Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις. Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση και είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την πλάκωναν τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο».

Ο μάρτυρας  ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε την καταγγελία που είχε κάνει ενώπιον του ανακριτή που χειρίστηκε την δικογραφία Αθανάσιου Μαρνιέρη, ότι η εγγραφή στο ημερολόγιο πτήσεων για 37 ρίψεις δεν είναι δική του, ούτε του συναδέλφου του.

Εισαγγελέας: Το βιβλίο είναι νοθευμένο; Ρωτώ ευθέως.

Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά στο πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.

Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;

Μάρτυρας: Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.

Εισαγγελέας: Ο αριθμός 37 ρίψεις είναι υπερβολικός;

Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο.Η εγγραφή στο ημερολόγιο έγινε αντιληπτή από εμένα. Η εγγραφή αυτή κατά τη γνώμη μου έγινε μετά τα δημοσιεύματα και που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ.

Μετά τον κ.Βορριά εξετάστηκε ο Ευστράτιος  Αναστασόπουλος ο οποίος υπηρετεί επίσης στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη επιχειρώντας στην Κινέτα αρχικώς και μετά στο Νταού Πεντέλης, λόγω της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων, στις εναέριες πτήσεις που έκανε πρώτα στην Κινέτα και μετά στο Νταου Πεντέλης, από όπου και ξεκίνησε η φωτιά.