Quantcast

Δίκτυο δήμων Αλφειός ποταμός: Ξεκινάει η δημιουργία του με την σύμπραξη έξι δήμων της Ηλείας και της Αρκαδίας

Με τη σύμπραξη έξι δήμων της Ηλείας και της Αρκαδίας δημιουργείται το «Δίκτυο δήμων Αλφειός ποταμός - Το ποτάμι που μας ενώνει», με στόχο, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Πύργου, «την επίτευξη της συνεργασίας μεταξύ των δήμων που διαπερνά ο ποταμός Αλφειός και παραπόταμοί του, ώστε να αντιμετωπισθούν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζει ο ποταμός, καθώς και η προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων».

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας του δικτύου, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Αναστάσιος Καρνάρος, ο δήμαρχος Γορτυνίας, Στάθης Κούλης και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος. 

Στη συνάντηση είχε προγραμματιστεί να παρευρεθεί και ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, αλλά, όπως ανακοινώθηκε, «ένα έκτακτο προσωπικό θέμα δεν του το επέτρεψε». 

Ο δήμαρχος Πύργου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μας απασχολούν ζητήματα όπως, η ρύπανση του ποταμού, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει στην ανάπτυξη, το πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει γύρω από το φυσικό στοιχείο και οι ζημιές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Αρχαία Ολυμπία και ο Αλφειός ταυτίζονται από την εποχή του μύθου» και πρόσθεσε: «Ο Αλφειός δεν αποτελεί μόνο πηγή ζωής για την περιοχή, αλλά και μια μεγάλη δυνατότητα, η οποία δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη χρόνια τώρα». 

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Γορτυνίας, Στάθης Κούλης και Μεγαλόπολης, Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά «στις δυνατότητες που παρέχει μια τέτοια συνεργασία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση και προστασία του Αλφειού ποταμού». 

Μάλιστα, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης είπε ότι «μπορεί να γίνει τουριστική εκμετάλλευση του ποταμού, καθώς περνάει από περιοχές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον τομέα αυτό».

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαιανας - Κρεστένων, Αναστάσιος Καρνάρος, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «το ποτάμι μας ενώνει, μας δίνει ζωή, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας, όπως κι εμείς τη δύναμή του και κυρίως στην επιχειρηματικότητα, γι' αυτό πρέπει να βοηθήσουμε με αντιπλημμυρικά έργα».

Τέλος, η άμισθη σύμβουλος του δημάρχου Πύργου σε θέματα ανάπτυξης και ευρωπαϊκών έργων, Έβελυν Καρακίτσου, ανέφερε ότι «έχουμε υποβάλει πρόταση στο ‘Πράσινο Ταμείο', σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την προστασία του Αλφειού, και ευελπιστούμε αυτή η πρόταση να έχει θετικό αποτέλεσμα».