Quantcast

Δημήτρης Λιγνάδης: «Νόμιζα πως το ένταλμα ήταν τρολιά»

Με την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας θα συνεχιστεί την Τετάρτη η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται για 4 βιασμούς έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσής του με στόχο να «χτυπηθεί», όπως είπε, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όταν δε άκουσε πως εκδόθηκε ένταλμα για σύλληψή του νόμιζε πως ήταν «τρολιά» ενώ όταν πήγε στη ΓΑΔΑ και του είπαν για βιασμούς στην Επίδαυρο γέλασε, πιστεύοντας ότι είναι… περαστικός από την Ασφάλεια.

Κατα τον κατηγορούμενο αυτή η ομάδα που ενώθηκε για να τον καταστρέψει θεώρησε ως κατάλληλη στιγμή να το κάνει όταν ξεκίνησε και στην Ελλάδα το κίνημα metoo το οποίο , όπως δήλωσε:

«Με βρίσκει 1000% σύμφωνο. Ο εκφυλισμός του όμως με ….χάσντακ και να προχωρά σε καταγγελίες κάθε καρυδιάς καρύδι λέγοντας ότι νομίζει, αυτό θα οδηγήσει σε αυτοκατάργησή του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: «Θέλω να πω σε όποιον έχει κακοποιηθεί να το καταγγείλει αμέσως ώστε να απαλλαγεί από τα φαντάσματά του και να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ενάργεια».

Απαντώντας στις πολλές ερωτήσεις της έδρας γιατί να τον εμπλέξουν σε όλο αυτό υποστήριξε ότι:

«Συναντήθηκαν και δημιούργησαν ένα μείγμα, ένα κράμα πάρα πολλές επιθυμίες πολλών ομάδων. Κάποιο άνθρωποι οι … 2,5 αυτοί που υπήρχαν (εκ των καταγγελλόντων) είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα γιατί δεν έγιναν αυτό που ήθελαν ή γιατί δεν τους έκατσα, να το pπω έτσι λαϊκά. Υπήρχε αυτό το υλικό. Υπάρχουν τριβές και προστριβές με κάποιους ηθοποιούς ελεύθερους σκοπευτές, θα τους έλεγα, που έχουν και έχθρα απέναντι μου. Υπάρχουν προστριβές με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι του δημοσιογραφικού κόσμου οι οποίο είχαν τεράστια διαφωνία με τις ιδεολογικές μου θέσεις. …Κάποιοι ψευδοαριστεροί για να ακριβολογήσω … Υπήρχε ένας Κυπαρισσόπουλος που έβγαλε μια ιστορία από το μυαλό του και αυτή αποτέλεσε το φιτίλι. Αυτός πήγε και έδωσε συνέντευξη (…) Αυτούς εγώ τους ονομάζω «λαγούς».

Άνοιξαν το χορό των καταγγελιών. Μετά ακολούθησε μια κοινωνία εθισμένη στο αίμα σε σκάνδαλα και κλειδαρότρυπες. Αυτό όλο αποτέλεσε ένα συγκεκριμένο προϊόν για πολιτική εκμετάλλευση. Και μετά τα κανάλια, τα site που είναι επιχειρήσεις και θέλουν κλικ. Άρχισαν να με διασύρον στην αρένα του αίματος. Και όλο αυτό με έχει οδήγησε εδώ σήμερα…Δεν λέω ότι οι αντιπαλότητες στο Εθνικό Θέατρο με πήρανε από το χεράκι και με φέρναμε εδώ. Όλο αυτό χτίστηκε. Συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ενώθηκαν και χρησιμοποιώντας ως μοχλό εμένα θέλησαν να χτυπήσουν τη Μενδώνη. Η πολιτική χρήση του θέματος είναι εξόφθαλμη. Τι καλύτερο να πεις «να τι διάλεξαν για το Εθνικό Θέατρο».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο κάποιες αποφάσεις του κατά τη διάρκεια της θητείας στο Εθνικό Θέατρο, ήταν αυτές που προκάλεσαν έχθρα προς το πρόσωπό του.

«Διορίστηκα το 2019 στο Εθνικό από τη κ. Μενδώνη μια κίνηση που την επικροτούσε τότε το 90%. Υπήρχε όμως ένα μικρό ποσοστό που διαφωνούσε. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής ο προηγούμενος ο διευθυντής μου είπε ότι μου παραδίδει το Εθνικό με πλεόνασμα 200 χιλιάδων ευρώ. Σύντομα διαπίστωσα ότι υπάρχει έλλειμμα 3 εκατ. ευρώ. Μια αντιπαλότητα εκεί. Μου στέλνατε διάφορα απειλητικά μηνύματα τότε….Σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσα την  ονομασία της σκηνής «Ελένη Παπαδάκη». Είναι απίστευτο το τι σάλος και ορυμαγδός σχολίων υπήρξε γιατί ονόμασα τη σκηνή έτσι. Εξήγγειλα τη μετεξέλιξη της πειραματικής σκηνής σε ερευνητική σκηνή για το αρχαίο δράμα. Άνοιξα δεύτερο μέτωπο. Έλεγαν «νάτος ο εθνικόφρων… Στους «Πέρσες» ασπάστηκα ομοίωμα του Παρθενώνα και εκεί ποιος είδε το Θεό και δεν το φοβήθηκε. Γιατί φίλησα τον Παρθενώνα…Όλα αυτά δημιούργησαν κάποια μέτωπο επιθυμία για εκδίκηση. Στη πρώτη ευκαιρία να σου ρίξουμε Λιγνάδη …να πέσεις μέσα στο πηγάδι… Αναρωτήθηκα πολλές φορές με όλη αυτή τη διαπόμπευση και το διασυρμό μου να γίνεται δικαστήριο για μένα στα κανάλια για το όνομά μου.

Να προδικάζουν τη περίπτωσή μου, να βλέπω όλα αυτά τα πάλαι ποτέ βοθροκάναλα της διαπλοκής, σύμφωνα με κάποιους αριστεριστές, να τα έχουν τώρα καταστήσει οι ίδιοι αρχάγγελους της κάθαρσης. Και αναρωτήθηκα πως εγώ με τη ρετσέτα του παιδόφιλου και του βιαστή πως θα πάω να μιλήσω σε αυτούς τους ανθρώπους. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς…..».

Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της έδρας γατί έκανε παρέα με ανήλικους, ο Δ. Λιγνάδης είπε:

«Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι μου άρεσαν οι συναναστροφές με νεαρά άτομα. Έπαιρνα μια δροσιά από αυτά τα άτομα. Κάλυπταν μια πτυχή της ζωής μου αλλά δεν ήταν αυτοί η παρέα μου. Ήταν η παρέα μου συνάδελφοί μου, ο αδελφός μου, κ.ά».

Σύνεδρος: Ποιες συμπεριφορές σας πυροδότησαν αυτές τις φήμες για τις οποίες έγινε τόσος λόγος στο ακροατήριο;  

Κατηγορούμενος: Εγώ άκουσα τις λέξεις φήμες, φήμες αλλά δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη φήμη. Δεν μας είπε κάποιος ποια ήταν αυτή η φημολογία. Στο Αρσάκειο για παράδειγμα ήμουν 28 χρονών και έκανα παρέα με τρεις μαθήτριες και τους γονείς τους ….Αυτό εννοούν;»

Έκανε δε λόγο μιλωντας για τον εαυτό του για έναν αυθόρμητο άνθρωπο, που δεν «σπουδαιοποιούσε» τα πράγματα.

Σύνεδρος: Λειτουργούσατε με το θυμικό σας δηλαδή;

Κατηγορούμενος: Όχι. μόνο. Δε φτάνεις να κανείς τέτοια καριέρα και σταδιοδρομία με βάθος και διάρκεια αν λειτουργείς μόνο με το θυμικό.

Σύνεδρος: Η κυρία Κούρκουλα είπε στην κατάθεση της ότι σας στοχοποίησαν επειδή ήσασταν «ζωηρός».

Κατηγορούμενος: Στην ερωτική μου ζωή ήμουν ζωηρός. Ήμουν άπιστος, ήμουν πιστός, ερωτεύτηκα σε σημείο που εξευτελίστηκα. Ζωηρός ως προς την ερωτική μου ζωή, όχι με ανήλικα.»

Αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν της σύλληψής του είπε:

«Κάποια στιγμή βγήκε η Ακρίτα και είπε ότι θα παραιτηθεί ο Λιγνάδης. Από το γραφείο μου λέγανε ότι γίνεται ορυμαγδός. Όλα αυτά εγώ δεν τα σπουδαιολογούσα. Έλεγα ότι είναι κουτσομπολιά. Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου έχω αποφασίσει να παραιτηθώ γιατί δε μπορούσα να διοικήσω σε αυτό το τοξικό κλίμα. Από την άλλη έλεγα πως αν παραιτηθώ θα είναι σα να αποδέχομαι. Μετά έγινε δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Άκουγα ηθοποιούς που δεν τους είχα δει ποτέ δεν τους ήξερα να μιλάνε για μένα. Όταν άκουσα για ένταλμα νόμισα ότι είναι τρολιά… Πήγα στη ΓΑΔΑ ρώτησα αν υπήρχε κάποιο ένταλμα. Μου είπαν όχι και έφυγα. Μετά πήρε ο δικηγόρος και μου είπε υπάρχει ένταλμα «έλα». Πήγα με τη βιαιότητα ότι θα φύγω σε πέντε λεπτά. Όταν άκουσα για προφυλάκιση κατάλαβα ότι το πράγμα είναι πολύ πιο σοβαρό από κάποιες προσωπικές αντεκδικήσεις».

Ο Δ. Λιγνάδης αναφέρθηκε ακόμη σε συναδέλφους του ηθοποιούς, οι οποίοι όπως είπε δήλωσαν εκ των υστέρων ότι γνώριζαν για τις προτιμήσεις τους.

«Θέλω να σας θυμίσω αυτό που είπε ο καλός συνάδελφος ο Ορεστης Τζιόβας. Ενώ κάτι ήξερε ότι ετοιμάζεται. Δεν ήρθε να μου πει ότι κάτι ετοιμάζεται; Με παρακάλεσες να σε πάρω στο Μακμπεθ γιατί δεν έχεις λεφτά και δουλεύεις σε μπαρ. Γιατί όλα τα στόματα άνοιξαν μετά τη Μπεκατωρου; Σωματείο δεν είχαν; Γιατί κανείς δεν κατήγγειλε τον παιδόφιλο και βιαστή Λιγνάδη; Μιλάνε για φημολογίες κάποιοι που και για την καμπούρα τους υπάρχουν φημολογίες;! Θα έρθει η μέρα για τους Τζεφ και κάθε παρατράγουδο».