Δημόπουλος: Ανησυχητική, αλλά αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων - Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν υποκαθιστά τα μέτρα προφύλαξης

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική αλλά αναμενόμενη και δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μέτρα προφύλαξης.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε:

"Η ανησυχία είναι εύλογη, να πούμε ότι τα 90 κρούσματα διαπιστώθηκαν σε διάστημα τεσσάρων περίπου ημερών και να σημειώσουμε ότι γίνεται αυξανόμενος αριθμός ελέγχων τον τελευταίο καιρό και είναι αναμενόμενο ότι θα βρούμε περισσότερα περιστατικά. Ο συγχρωτισμός που διαπιστώθηκε ιδιαίτερα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι λογικό να εγείρει ανησυχίες δεδομένου ότι καμιά φορά είναι θέμα τύχης αν παρ ελπίδα βρεθεί ασυμπτωματικός φορέας σε τέτοιο περιβάλλον και ιδίως αν ανήκει στην κατηγορία του υπερμεταδότη τι θα μπορούσε αυτό να δημιουργήσει ως αποτέλεσμα".

Όσο για το αν ο ήλιος μπορεί να εξασθενήσει τον ιό, υπογράμμισε: "Ο ιός είναι παρών. Υπήρχε πρόσφατη δημοσίευση στο Science που δείχνει ότι με βάση μαθηματικά μοντέλα η αύξηση θερμοκρασίας δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να υποκαταστήσει τα μέτρα που έχουν προταθεί, δηλαδή η φυσική αποστασιοποίηση, η προσωπική καθαριότητα των χεριών, η χρήση μάσκας, επομένως δεν μπορούμε να στηριχτούμε στον καιρό για να χαλαρώσουμε τα μέτρα. Θα κάνουμε καλοκαίρι με μάσκα. Όπου δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη φυσική αποστασιοποίηση».

Παράλληλα τόνισε:  «Όπου δεν μπορούμε να είμαστε μακριά 1,5 με 2 μέτρα και είμαστε σε συγχρωτισμό με άλλα άτομα οι ενδείξεις είναι ότι η χρήση μάσκας μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού... Σύμφωνα με τα δεδομένα ο ιός υπάρχει στις επιφάνειες και εδώ ενδεχομένως η ηλιακή ακτινοβολία να συμβάλει στη μειωμένη μετάδοσή του. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι αερογενής και εκεί είναι η κυριότερη προφύλαξη που πρέπει να πάρουμε".

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1: