Quantcast

Δημόπουλος στον realfm 97,8: Σωστό να υπάρχει μια στάση αναμονής και να μην ανασταλεί ο εμβολιασμός της AstraZeneca

"Η αναφερόμενη ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια που αφορά στις θρομβώσεις, προς το παρόν δεν έχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή είναι μια παρατήρηση, το δεύτερο είναι ότι παγκοσμίως έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 17 εκατομμύρια εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχουν αναφερθεί 37 περιστατικά. Αυτό το νούμερο δεν είναι διαφορετικό από αναμενόμενο σύμβαμα, δεδομένου ότι όπως ξέρουμε οι θρομβώσεις είναι ένα συχνό πρόβλημα, δεν είναι σπάνιο. Επίσης, στην Ελλάδα νομίζω ότι έχουμε πάνω από 170.000 εμβολιασμούς και υπήρξε από ότι γνωρίζω ένα περιστατικό, το οποίο διερευνάται αν μπορεί να συσχετιστεί" δήλωσε στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος. 

"Το όφελος από τον εμβολιασμό είναι μεγαλύτερο από πιθανό πρόβλημα, το οποίο μένει να τεκμηριωθεί. Από ότι αντιλαμβάνομαι η συμβολή του εμβολίου της AstraZeneca στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας είναι πολύ μικρή, επομένως νομίζω ότι δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επίπτωση για το συγκεκριμένο κράτος να βάλει σε μια αναστολή με βάση κάποια δεδομένα που υπήρχαν. Στη χώρα μας έχει καθοριστικό ρόλο η συμβολή του AstraZeneca στο πρόγραμμα των εμβολιασμών που έχουμε. Επομένως, πιστεύω ότι με βάση με όλα τα στοιχεία που έχουμε, είναι σωστό να υπάρχει μια στάση αναμονής και να μην ανασταλεί ο εμβολιασμός σε εμάς" συμπλήρωσε.

"Θα πρέπει να διερευνηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η αξιολόγηση εμβολίων εκτός από αυτών που παράγονται σε κράτη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Αυτό για να γίνει θα πρέπει οι αντίστοιχες εταιρείες να δώσουν τον φάκελο με τα δεδομένα της μελέτης. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει για το Sputnik-V. Αν οι άλλες εταιρείες από την Κίνα ή από την Ινδία δεν επιθυμούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία ή θέλουν να περιμένουν. Η ορθή διαδικασία για ένα κράτος της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα, είναι να συντονίζεται με τις ενέργειες που γίνονται και στα άλλα κράτη" περιέγραψε.