Quantcast

Τραγωδία: 16 γυναίκες και ένα παιδί τα θύματα του ναυαγίου με μετανάστες στη Λέσβο - Δήμαρχος Κυθήρων στον realfm: Μπροστά μου πνίγηκαν έξι άνθρωποι

Τραγωδία από διπλό ναυάγιο με μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα και ενώ είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από το Λιμενικό Σώμα.

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου. Πριν από λίγο εντοπίστηκε η σορός ανήλικου αγοριού ενώ νωρίτερα είχαν ανασυρθεί νεκρές 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής. Δέκα κατάφεραν να διασωθούν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες καθώς στη βάρκα επέβαιναν περισσότεροι από 40 άνθρωποι, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες.

Αναζητούνται ανοιχτά της Λέσβου τουλάχιστον 15 άτομα και οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης από το Λιμενικό συνεχίζονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως και 9 μποφόρ

Ιστιοφόρο που μετέφερε 95 άτομα βυθίστηκε επίσης ανοιχτά των Κυθήρων. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άτομα.

«Μπροστά μου πνίγηκαν 6 άνθρωποι» είπε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, για τις συνθήκες του ναυαγίου, αναφέροντας αρχικά ότι «σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο έχουμε 69 άτομα και είναι και 11 στο νοσοκομείο».

«Συνολικά είναι 80 οι διασωθέντες, αν το 100 ή 95 επιβαίνοντες είναι αληθινό, γιατί το έδωσαν οι ίδιοι οι μετανάστες στο 112, μπορεί με απλά μαθηματικά κανείς να καταλάβει. Εγώ θα σας πω ότι μπροστά μου πνίγηκαν 6 άνθρωποι. Ήταν πραγματικά κακοτυχία εκτός από τις καιρικές συνθήκες, εάν αυτό το πλοίο είχε προσκρούσει 30 μέτρα δεξιότερα ή πιο αριστερά θα είχαν σωθεί. Γιατί από την άλλη πλευρά υπάρχει αμμουδιά και αντίστοιχα αριστερά δεν υπάρχει αυτή η μορφολογία που είχε αυτό το σημείο. Έπεσαν σε άσχημο σημείο με έναν γκρεμό 25 μέτρα από πάνω μέχρι κάτω χωρίς δυνατότητα πρόσβασης από την ξηρά. Εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να επιχειρήσει ούτε εναέριο ούτε πλωτό μέσο λόγων των καιρικών συνθηκών» περιέγραψε.

«Τους βγάζαμε έναν έναν με ένα σχοινί και έναν γερανό οικοδομικής χρήσεως. Ήταν δύσκολη η κατάσταση» επεσήμανε ο δήμαρχος. «Αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι» διευκρίνισε.

Το έργο των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στις περιοχές των ναυαγίων δυσχεραίνουν οι θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι φθάνουν έως και 9 μποφόρ είπε στον realfm o εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Νίκος Κοκκάλας.

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές

Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο", δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

"Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Μήνυμα Μηταράκη σε Τουρκία: Αποτρέψτε τις παράτυπες αναχωρήσεις λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών - Άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο

«Επείγουσα έκκληση» προς την Τουρκία «να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή όλων των παράτυπων αναχωρήσεων λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών» κάνει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στην ανάρτησή του, μετά τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο, ο κ. Μηταράκης σημειώνει ότι «ήδη σήμερα πολλές ζωές χάνονται στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη», ενώ ζητάει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει.

Συγκλονιστικές εικόνες από τα δύο ναυάγια

Στο ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής, στην ανατολική Λέσβο, εντοπίστηκαν νεκρές 16 νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής, όπως και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι μετανάστες πιθανόν βρίσκονται στη ξηρά.

Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Στην περιοχή επιχειρούν Παράκτιο Περιπολικό του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

80 μετανάστες διασώθηκαν στην περιοχή Διακόφτι Κυθήρων

Τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Παράλληλα έσπευσαν εκεί πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.