Quantcast

ECDC: Στο «κόκκινο» Κρήτη και νησιά Αιγαίου - καμία περιοχή πλέον στο «πράσινο»

Tην επιδείνωση της επιδημολογικής κατάστασης στην «τουριστική» χώρα επιβεβαιώνουν οι ανανεωμένοι χάρτες που παρουσίασε σήμερα το ECDC και έχουν την Κρήτη και κάποια από τα νησιά του Αιγαίου στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ανάρτηση των χαρτών του ECDC, πριν 15 ημέρες, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν στο «πορτοκαλί» ενώ το βορειανατολικό Αιγαίο ήταν «πράσινο». 

Όλη η εικόνα της χώρας βάσει του χάρτη δείχνει επιδείνωση σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία της 14ης Ιουλίου. Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, και εκτός των «κόκκινων περιοχών» με «πορτοκαλί» χρώμα εμφανίζονται:

Κάποια Νησιά Νοτίου Αιγαίου

Νησιά Ιονίου

Ήπειρος

Θεσσαλία

Αττική

Δυτική Ελλάδα

Πελοπόννησος

Κεντρική Μακεδονία. 

Με «κίτρινο» είναι Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Βορειοανατολικό Αιγαίο ενώ απουσιάζει πλέον το πράσινο από τον χάρτη.

Προβληματισμός για την αύξηση του ποσοστού θετικότητας σε δημοφιλή νησιά

Η αύξηση του ποσοστού θετικότητας σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς πάνω από το 4% προκαλεί ανησυχία και υπό αυτό το πρίσμα συνεδριάζει σήμερα η Επιστημονική Επιτροπή θέτοντας επί τάπητος την επιδημιολογική κατάσταση .

Ειδικότερα η Πάρος βγαίνει με το υψηλότερο ιικό φορτίο, με ποσοστό 5,51%, ακολουθεί η Μύκονος με 4,27% και η Τήνος με 4,20%.Λίγο πριν το 4% και το Ρέθυμνο με 3,76%, όπως και η Σαντορίνη με θετικότητα 3,40%.

Ορατός ο κίνδυνος lockdown στην Ίο όπου η κατάσταση είναι οριακή, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ήδη εφαρμόζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από την αστυνομία και την Πολιτική Προστασία σε Ίο και Πάρο, ενώ στην Ίο αναμένεται ενίσχυση με μεικτό κλιμάκιο 30 αστυνομικών από την Αθήνα που θα συνδράμει τον έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, ώστε να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο lockdown τύπου Μυκόνου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ έκανε λόγο για υποχρεωτική διενέργεια self-test για επιστροφή από τα νησιά, τονίζοντας πως οι έλεγχοι συνεχίζονται και αποδίδουν. Παράλληλα μίλησε για ακτοπλοϊκή κίνηση που προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019.