Εφιαλτικά σενάρια για 5.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα - Συναγερμός για τη Β. Ελλάδα

Nέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα Τρίτη, με πάνω από 4.000 κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο. 

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την πίεση στα νοσοκομεία, έφερε και τις ακυρώσεις των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου.

Η Θεσσαλονίκη «βράζει», με 53,23 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, την ώρα που στον Βόρειο Τομέα Αττικής καταγράφονται 11,15 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. 

Πολλοί επιστήμονες και γιατροί της πρώτης γραμμής, που όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν ματαίωση ή επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τις παρελάσεις, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανή περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης από τις αναμενόμενες εστίες συνωστισμού.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν μην επανέλθουν οι μέρες του 2020, λίγο πριν από την «έκρηξη» του δεύτερου τότε κύματος, που σάρωσε με δραματικό τρόπο τη χώρα και ειδικά τη Β. Ελλάδα. 

Παράλληλα, για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών με τραγικές συνέπειες προειδοποίησε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. 

«Τα επιδημιολογικά στοιχεία στην πόλη μας επιβαρύνονται. Το μοναδικό μας όπλο είναι το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα ασφάλειας» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στη Θεσσαλία ματαιώθηκαν οι παρελάσεις, ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα γίνουν μόνο στρατιωτικές, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

«Να ακολουθήσουν όλοι τα πρωτόκολλα, να φοράμε μάσκα, για όσους παρελάσουν και είναι στοιχισμένοι δεν θα είναι υποχρεωτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα καταγράφηκε στην Κρήτη, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο (+247%) και στα Χανιά (+200%) αλλά και στην Πάτρα (+139%). Η αύξηση αυτή αναμένεται να αποτυπωθεί και σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται σήμερα ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.165 νέα κρούσματα, ενώ σημειώθηκαν 25 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 380, ενώ πλέον τα εφιαλτικά σενάρια των 5.000 μολύνσεων ημερησίως, δεν φαίνονται και τόσο μακρινά...

Σημειώνεται ότι τα νέα κρούσματα στην Αττική ανήλθαν σε 841, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι μολύνσεις άγγιξαν τις 591. Η Λάρισα μέτρησε σήμερα 349 κρούσματα, ενώ ακολούθησε η Μαγνησία με 221 μολύνσεις, η Ημαθία με 140, η Πέλλα με 122 και η Πιερία με 114.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα σε αριθμό κρούσματα που έχει καταγράψει ο ΕΟΔΥ σε μία ημέρα ανακοινώθηκαν στις 24 Αυγούστου 2021, όταν εντοπίστηκαν 4.608 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο. Επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς. 

Ανησυχία από τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να προχωρήσει τόσο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού όσο και ο αντιγριπικός τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, σε μία ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε πάνω από τις 4.000.

Όπως επανέλαβε θα πρέπει να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό άμεσα όσοι δεν το έχουν πράξει και να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου όσοι χρειάζεται να την πραγματοποιήσουν. Επίσης, να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ιδιαίτερα για το εμβόλιο της γρίπης, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι φέτος ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος από ανοσολογικής πλευράς όσον αφορά τον ιό της γρίπης και τα δυο στελέχη του. 

Τζανάκης: Φόβοι για 5.000 κρούσματα την ημέρα

Όλα αυτά τη στιγμή που ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε μιλώντας στο Μega, πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δούμε και 5.000 κρούσματα τη μέρα. «Δυστυχώς κάθε 1.000 κρούσματα που θα αυξάνονται, θα περιμένουμε 10 επιπλέον θανάτους και γύρω στους 100 επιπλέον διασωληνωμένους» είπε χαρακτηριστικά.