Quantcast

Εφιαλτική νύχτα στην Πεντέλη: Μαίνονται ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα - Φωτογραφίες & ΒΙΝΤΕΟ

Νύχτα-κόλαση για τους κατοίκους στο Ντράφι. Δίνουν μάχη με τους πυροσβέστες για να σώσουν τις περιουσίες τους. 

Στις φλόγες βρίσκεται το βουνό της Πεντέλης και συγκεκριμένα η περιοχή στο Ντράφι από την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα τις Τρίτης .

Ο συναγερμός για τη φωτιά σήμανε λίγα λεπτά μετά τις 17:30. Αρχικά η φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στη Μονή Παντοκράτορος και στη συνέχεια οι φλόγες “πέρασαν” και λίγο πιο πέρα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων.

Οι άνεμοι πνέουν πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι τα οκτώ μποφόρ.

Εκκενώσεις σε Ντράφι, Ανθούσα,  Διώνη και Δασαμάρι

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στο Ντράφι να εκκενώσουν προς Παλλήνη, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Ντράφι, εκκενώστε τώρα προς Παλλήνη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε λίγο αργότερα και σε όσους βρίσκονται στην Ανθούσα να εκκενώσουν προς Γέρακα λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται στην περιοχή. 

Μετά το Ντράφι και την Ανθούσα δόθηκε εντολή και στους κατοίκους των οικισμών Διώνη και Δασαμάρι να  εκκενώσουν προς Γέρακα.

Λίγα λεπτά μετά τις 19:00, οι πύρινες φλόγες μπήκαν μέσα στον οικισμό στο Ντράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες, σπίτια έχουν υποστεί υλικές ζημιές.

Εκκένωση Εθνικού Αστεροσκοπείου και Παίδων

Εκκένωση όμως χρειάστηκε να γίνει και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. 

Μιλώντας στο ERTNews ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο Πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» τόνισε ο κ. Γιάνναρος.

«Όταν έφευγα από το σημείο, οι φλόγες καβαλούσαν την πλαγιά προς το Ντράφι. Δεν έχω όμως εικόνα για σπίτια» πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε ότι οι άνεμοι θα υποχωρήσουν προς το βράδυ, ωστόσο από τις 03.00 με 04:00 το πρωί αναμένονται εκ νέου ισχυροί άνεμοι που θα φθάνουν ακόμα και τα 6 μπροφόρ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ριπές ανέμου παραμένουν.

Παράλληλα εκκενώθηκε προληπτικά το Παίδων Πεντέλης με τριάντα εννέα παιδάκια και 19 άτομα προσωπικό να απομακρύονται από την περιοχή. Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία Θριάσιο και Γεννηματάς λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή της Πεντέλης, ενώ βρίσκονται στην περιοχή και πέντε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις

Στον ευρύτερο ορεινό όγκο όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων των Ρουμάνων πυροσβεστών και 85 οχήματα. Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα ενώ ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις που επιχειρούν από εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα στην πυρκαγιά συνδράμουν και οι ένοπλες δυνάμεις. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει την ειδική ομάδα «Δευκαλίων» με 22 στελέχη, ενώ η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει 282 αστυνομικούς με 90 οχήματα.