Quantcast

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ο αμετανόητος και τα πρωτοπαλίκαρά του

Το σκεπτικό της απόφασης που οδήγησε ξανά τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή. Πού βρίσκονται τα υπόλοιπα καταδικασμένα στελέχη.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αυτοί που παραμένουν έγκλειστοι, βάσει της πρωτόδικης απόφασης, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Τότε, τον Οκτώβριο του 2020, καταδικάστηκαν 65 άτομα, εκ των οποίων τα 38 οδηγήθηκαν στη φυλακή. Πλέον, έγκλειστοι παραμένουν μόνο έξι μετά και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας που ανέτρεψε την υφ' όρων απόλυση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Οι υπόλοιποι έχουν αποφυλακιστεί με όρους όταν συμπλήρωσαν το εκ του νόμου προβλεπόμενο διάστημα, προκειμένου να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Μάλιστα, για την πιο εμβληματική υπόθεση, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για να ξηλωθεί το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης, από τους 16 συνολικά καταδικασθέντες για εμπλοκή στη δολοφονία του 34χρονου μουσικού μόνο ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς παραμένει στη φυλακή. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν αποφυλακιστεί.

Οι κρατούμενοι

Σήμερα, εκτός από τον Ρουπακιά, στη φυλακή παραμένουν πέντε από τους καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο και Χρήστο Παππά. Οι Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής, που καταδικάστηκαν επίσης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έχουν αποφυλακιστεί, με περιοριστικούς όρους, το τελευταίο δίμηνο.

Οσον αφορά τον Ν. Μιχαλολιάκο, ο άλλοτε κραταιός αρχηγός της Χρυσής Αυγής έμεινε για λίγες ημέρες εκτός φυλακής, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε δεκτό το αίτημά του για υφ' όρων απόλυση μόλις συμπλήρωσε το προβλεπόμενο εκ του νόμου χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μετά την άσκηση έφεσης από τον αντεισαγγελέα εφετών Λαμίας, Νικήτα Θεολογίτη, το Συμβούλιο Εφετών που επανεξέτασε το αίτημα του καταδικασμένου πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 13 ετών και φυλάκιση έξι μηνών, είχε διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, παρά την καταδίκη του, συνεχίζει μέσω αρθρογραφίας σε ιστοσελίδες να εξυμνεί τη Χρυσή Αυγή και να μην αποδοκιμάζει τις έκνομες, ναζιστικού τύπου, πρακτικές της. Ως εκ τούτου, αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις.

Αίτημα για υφ' όρων απόλυση έχει καταθέσει, από τα τέλη Απριλίου, και ο Κασιδιάρης, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει εξεταστεί. Οι υπόλοιποι του «διευθυντηρίου» (Λαγός, Παναγιώταρος και Παππάς) ακόμη δεν μπορούν να αιτηθούν αποφυλάκιση με όρους. Ο Λαγός διότι οδηγήθηκε στη φυλακή σχεδόν έναν χρόνο μετά τους υπόλοιπους επειδή έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης της ασυλίας του αφού όταν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ευρωβουλευτής.

Οσον αφορά τον Παναγιώταρο, ο χρόνος έκτισης της ποινής του άρχισε να μετρά αμέσως μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων το 2020, καθώς ήταν ένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δεν είχαν κριθεί προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους. Ο Παππάς, άλλοτε «υπαρχηγός» της οργάνωσης, ήταν φυγόποινος για εννέα μήνες. Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2021, όταν εντοπίστηκε σε ένα διαμέρισμα στου Ζωγράφου, και η έκτιση της ποινής του άρχισε να μετρά από τότε.

Από τους υπόλοιπους καταδικασμένους, που είχαν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή το 2012, οδηγήθηκαν στη φυλακή, μετά την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νικόλαος Κούζηλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Και οι πέντε έχουν αποφυλακιστεί, καθώς οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί ήταν μικρότερες των άλλοτε «συνοδοιπόρων» τους και κυμαίνονταν από έξι έως επτά χρόνια. Ελεύθεροι με όρους είχαν φύγει από το δικαστήριο οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Με τα παραπάνω δεδομένα, όπως σημειώνουν παράγοντες της δίκης, η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εφετείο είναι σχεδόν χωρίς αντίκρισμα, αφού οι περισσότεροι από εκείνους που οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά το πρωτόδικο δικαστήριο έχουν αποφυλακιστεί.

Μέχρι, δε, να τελειώσει αυτό το δικαστήριο, που εκτιμάται πως θα συμβεί τέλη του 2025 αρχές του 2026, ενδεχομένως, εκτός του Ρουπακιά, να μην έχει μείνει κανείς έγκλειστος. Και αυτό γιατί σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας.

Από τις «ξιφολόγχες» στους «στρατιώτες»

Ως αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος εξακολουθεί να αρθρογραφεί στον ιστότοπο της οργάνωσης -και μάλιστα τακτικά καθώς μόνο μέσα στον Μάιο είχαν αναρτηθεί εννέα άρθρα του. Το ύφος τους, όπως αναφερόταν και στο σκεπτικό της απόφασης που τον οδήγησε ξανά στη φυλακή, είναι αντίστοιχο με εκείνα που έγραφε την εποχή που καλούσε τα μέλη της οργάνωσης να «ακονίσουν τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο». «Ιδεολογία χωρίς βούληση και δράση είναι ένα αρρωστημένο και μουχλιασμένο διανοητικό κατασκεύασμα χωρίς ουσία, ένα άχρηστο σκουπίδι της ιστορίας», έγραφε σε άρθρο του που αναρτήθηκε τον Απρίλιο, καταλήγοντας πως «πρέπει κάθε συνεπής και ανιδιοτελής στρατιώτης και μαχητής μιας ιδέας να είναι σεβαστός».

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews