Quantcast

Εικαστικός περίπατος στις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

To Real.gr προτείνει ενδιαφέρουσες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

H Ράνια Εμμανουηλίδου, η Φανή Μπουντούρογλου και η Ευαγγελία Ψωμά δημιούργησαν, με ποικίλα εικαστικά μέσα, ένα συλλογικό έργο εν εξελίξει και προσκαλούν το κοινό σε μια εμβυθιστική εμπειρία. Σε αντίθεση με τη θεώρηση που θέλει τη φύση ως κάτι που πρέπει να κατακτηθεί και να υποταχθεί, στην έκθεση «Graceland. Ο θρίαμβος μιας αβέβαιης πορείας» (που παρουσιάζεται, σε επιμέλεια Άννας Μυκονιάτη, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Biennale 8), η φύση προσεγγίζεται με σεβασμό και της αποδίδονται ξανά οι μαγικές ιδιότητες της τροφοδότριας μάνας. Μέσα από πειραματισμούς με τεχνικές παραγωγής χαρτιού και βιοπλαστικού, καλλιέργειας κρυστάλλων, φυτεύσεων, ριζωμάτων και αεικαλλιέργειας, διερευνώνται οι συνδέσεις μεταξύ της καταστροφής της γης και της πατριαρχικής και καπιταλιστικής ηγεμονίας που αγνοεί την ηθική προτεραιότητα της ανάγκης του «φροντίζειν». O εντυπωσιακός κατάλογος της έκθεσης, η οποία διαρκεί έως τις 23 Απριλίου, μόλις κυκλοφόρησε.

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί, έως τις 8 Μαϊου, την έκθεση «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις», η οποία εστιάζει στις ταυτότητες φύλου και στις κοινωνικές τους διαστάσεις. Την επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz, Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Περιλαμβάνονται τρία έργα σε ψηφιακή μορφή, από τα τρία μουσεία, που παρουσιάζουν το θέμα της ταυτότητας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο γυναικείας μορφής, η «Αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδος Ida-Sofia Maly» και ένα αγαλματίδιο με την ονομασία «Ο υπηρέτης του ναού». Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Ταυτότητας Φύλου», η οποία οδηγεί τον επισκέπτη σε επιλεγμένα αντικείμενα των τεσσάρων μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει την έκθεση «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος», από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου,  σε επιμέλεια Μαρίας Γεωργοπούλου και  Σίμου Ζένιου. Τα έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις, καθώς και έργα μικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί το νεανικό έργο του Διονυσίου Σολωμού. Το εικαστικό κομμάτι πλαισιώνεται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό.

Ελληνογερμανική Αγωγή

Ελληνογερμανική Αγωγή

Το σχολείο Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνει κάθε χρόνο ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, ενθαρρύνοντας την εξοικείωση των παιδιών με τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα της τέχνης. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενήσει την έκθεση “Σκιές” του Νίκου Κεσσανλή, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Κούκου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαρτίου, στις 20.00, στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη. Θα παρουσιαστούν 8 έργα από τις «Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας», την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του σπουδαίου καλλιτέχνη. Διάρκεια έως τις 12 Απριλίου.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Με αφορμή το έτος Πικάσσο για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό του και τη φράση του «Το χέρι μου μού λέει τι σκέφτομαι», παρουσιάζεται, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθηνών, ομότιτλη ομαδική έκθεση 45 σύγχρονων εικαστικών στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά. Το κόνσεπτ και την οργάνωση  υπογράφει ο διοργανωτής εκθέσεων Δημήτρης Λαζάρου. Τα εγκαίνια προγραμματίστηκαν για τις 22 Μαρτίου (18.00-22.00). Διάρκεια έως  τις 9  Απριλίου.

Δεξιοτέχνης της παραστατικής ζωγραφικής, ο Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει στην «Evripides Art Gallery» με μια νέα σειρά μυσταγωγικών και, παράλληλα, αποκαλυπτικών τοπιογραφιών. Μετά τις δύο προηγούμενες εκθέσεις του στην γκαλερί, ο ζωγράφος ολοκληρώνει ένα πολύ προσωπικό ταξίδι και αναδεικνυεται σε δεινό αφηγητή μιας μοναχικής διαδρομής με πολλά σημεία αναφοράς. Η νέα, εντυπωσιακή του έκθεση «In medias res» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου. 

Evripides Art Gallery

Evripides Art Gallery