Quantcast

Εικόνες από την αεροδιακομιδή - Ασθενείς από τη Δράμα στην Αθήνα με C-130

Με C-130 από το αεροδρόμιο της Καβάλας, μέσα στην ειδική κάψουλα, για να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Αθήνας τρεις ασθενείς από την Δράμα με τη νόσο covid-19. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Δράμας, η μεταφορά των τριών ασθενών, που είναι διασωληνωμένοι τα δυο τελευταία 24ωρα κρίθηκε αναγκαία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους και της ηλικίας τους, καθώς και οι τρεις είναι άνω των εβδομήντα ετών.

 Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στην Αθήνα μέσα σε ειδική κάψουλα με τη συνοδεία γιατρών. Είναι η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών που γίνεται από νοσοκομείο της ανατολικής Μακεδονίας.

Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ - Αγγιξαν τους 600 οι διασωληνωμένοι 

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 597 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 87 έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 2.152.

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου και των δράσεων του ΕΟΔΥ, ανέφερε πως το σύστημα υγείας πιέζεται παντού, «όμως αντέχει» και τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Λάρισα, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Αρχίζει να παρατηρείται μια μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Πιστεύουμε- πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ- ότι από την επόμενη εβδομάδα η μείωση θα είναι αρκετά μεγάλη. «Βασικός παράγοντας είναι να δούμε ότι πέφτουν οι διασωληνωμένοι» διευκρίνισε.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 είπε ότι «διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια», επεσήμανε ωστόσο ότι, «τα κρούσματα παραμένουν πολλά».

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «λίγο πιο κλειστά», σημείωσε και τόνισε ότι, «δεν θα ήταν σκόπιμο να διοργανώνονται γιορτές και ρεβεγιόν, ούτε να ανακατεύονται άνθρωποι που δεν είναι κοντά», προτείνοντας ότι «θα πρέπει να γιορτάσουμε με αυτούς με τους οποίους ήδη βρισκόμαστε σε επαφή».

H κ. Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία», μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA ανέφερε ότι τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα  που παραμένουν συνήθως οι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είπε ότι ο μέσος όρος είναι σίγουρα πάνω από μια εβδομάδα, γύρω στις 15 μέρες. Ενω υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν σε ΜΕΘ έως και 2-3 μήνες.

Αυτονόητη θεωρεί την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει όταν καταγραφεί μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορωνοϊό

Θετικά είναι τα νέα στο μέτωπο του κορωνοϊού από την εικόνα που "δείχνουν" τα λύματα στη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατά 50%.

"Η κατάσταση φαίνεται να αρχίζει να βελτιώνεται αισθητά" ανέφερε μιλώντας στο Open.

"Είμαστε στην πτώση, είμαστε στην οριζοντίωση αυτή τη στιγμή της καμπύλης" πρόσθεσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ διευκρινίζοντας ότι αυτό θα φανεί στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα και η μάσκα πρέπει να είναι το αξεσουάρ μας.

Δείτε το βίντεο: