Quantcast

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Χαλκιδική – Νεκροί και τραυματίες από τη φονική καταιγίδα

Το μέγεθος της καταστροφής  που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - ανάμεσα τους δυο ανήλικα αγόρια και τον τραυματισμό δεκάδων, αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον 'Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Χαλκιδικής, περιοχή που αυτήν την περίοδο σφύζει από παραθεριστές, ξένους και Έλληνες, ενώ πολυμελή συνεργεία της ΔΕΗ εξακολουθούν να φθάνουν στην περιοχή καταβάλλοντας προσπάθειες για να επανέλθει το ρεύμα.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ, ήταν σχετικά μικρής διάρκειας, αλλά ραγδαίας έντασης, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Οι έξι νεκροί είναι τουρίστες, ενώ το μεσημέρι μια ακόμη σορός, ενός άνδρα, εντοπίστηκε στην παραλία της Σωζόπολης. Εν τω μεταξύ από τη νύχτα αγνοείται 62χρονος ψαράς στην περιοχή.

Οσον αφορά στα θύματα, πρόκειται για ανδρόγυνο από την Τσεχία, ηλικίας 69 ετών η γυναίκα και 71 ετών ο άνδρας, που παραθέριζαν στη Σωζόπολη με τροχόσπιτο, μια 38χρονη Ρουμάνα με τον 8χρονο γιο της που καταπλακώθηκαν από το σκέπαστρο ταβέρνας όπου έτρωγαν στα Νέα Πλάγια, όπως επίσης ένας 39χρονος από τη Ρωσία με το ηλικίας δύο ετών παιδί του, που καταπλακώθηκαν από δένδρο στη Νέα Ποτίδαια.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό, εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μια γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο  Νοσοκομείο «Πολυγύρου».

Πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», ενώ περισσότερα από 100 άτομα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο υγείας Μουδανιών.

Οι εικόνες από την ώρα της θεομηνίας που έχουν καταγραφεί σε βίντεο είναι σοκαριστικές. Στο παρακάτω βίντεο θαμώνες καφετέριας προσπαθούν να προστατευθούν από τον μανιασμένο άνεμο στη Χαλκιδική.