Quantcast

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Παράταση του lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, "κλειδώνει" η παράταση του lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα, καθώς αυτό εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι. Αυτή την ώρα εξετάζεται η λήψη μέτρων και για άλλες περιοχές.

Από την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το «μήνυμα» ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και ότι δεν επιτρέπουν τη σταδιακή άρση του lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα. 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.784 κρούσματα, 39 θανάτους ενώ ανέβηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων φτάνοντας τους 367, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής να αυξάνονται και η πίεση στο ΕΣΥ να είναι έντονη, στα όρια της ασφυκτικής.

«Είμαστε σε μια δύσκολη φάση, γιατί έχουμε κουραστεί όλοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα αρκετά και αυτό μας αποκαρδιώνει», τόνισε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξέφρασε την ανησυχία της για αυτή την εβδομάδα, ωστόσο δεν απέκλεισε ήδη να έχουμε φτάσει στην κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος. Δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με το πόση παράταση του lockdown απαιτείται για να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επιδημιολογικό επίπεδο στην Αττική, λέγοντας ότι πρέπει να το αφήσουμε στην ομάδα που επιβλέπει όλα τα δεδομένα.

Για το νοσοκομείο Σωτηρία, τόνισε ότι νοσηλεύονται με κορωνοϊό λίγοι περισσότεροι από 300 ασθενείς εκ των οποίων περίπου οι 80 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Λινού στον Realfm 97,8: Τι θα ψήφιζα αν ήμουν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου

"Είναι ανησυχητικό ότι έχουμε ακόμα πολλά σοβαρά κρούσματα. Από την άλλη μεριά βέβαια, αν δει κανείς τον δείκτη θετικότητας, φαίνεται ότι παραμένει υψηλό αλλά σταθερό" δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου σημείωσε ότι "δυστυχώς δεν ξέρουμε τι γίνεται στην Αττική. Έχουμε περισσότερα από τα μεταλλαγμένα κρούσματα, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά αφενός, και έχουμε και μια μη προστασία στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ, ενώ παράλληλα έχει μπει η διασπορά μέσα στα σπίτια σε ορισμένες περιοχές".

"Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο του lockdown, όχι μόνο επειδή έχει κουραστεί ο κόσμος, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέτρο, να έχουμε εξαντλήσει όλα τα άλλα μέτρα. Πράγμα που δεν έγινε ούτε στις μεγαλουπόλεις στα ΜΜΜ και δεν έγινε η πλήρης εφαρμογή της τηλεργασίας" τόνισε.

"Αν ήμουν μέλος της επιτροπής θα ψήφιζα καθημερινό τεστ για όλους τους εργαζόμενους, θα ψήφιζα αξιοποίηση των υπαίθριων χώρων, δηλαδή να μην μπαίνουν οι άνθρωποι στα καταστήματα και ίσως θα άνοιγα τα μικρότερα καταστήματα, όπου υπάρχουν λιγότεροι από τρεις εργαζόμενοι. Θα τους έδινα τις ακριβές μάσκες, μεγαλύτερης προστασίας και θα απαιτούσα να τις χρησιμοποιούν σωστά και τεστ κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Είναι ακριβές προτάσεις αλλά είναι φθηνότερες από τη βλάβη στην οικονομία του lockdown και στην ψυχολογία μας" κατέληξε.

Δερμιτζάκης στον Realfm 97,8: Καλύτερα ο κόσμος να πίνει καφέ έξω παρά στο σαλόνι του διαμερίσματος

Στους λόγους που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα το lockdown σχολίασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. 

"Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας και ο κόσμος αλλάζει, η ψυχολογία του κόσμου αλλάζει, η δυνατότητα του κόσμου γενικότερα να συμμετέχει στα μέτρα έχει αλλάξει πολύ. Ο ιός έχει αλλάξει πολύ λιγότερο, για να μην προσθέτουμε συνεχώς παραμέτρους. Νομίζω ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο αυτά τα μέτρα να τηρούνται. Το νομικό κομμάτι μπορεί να ισχύει, το μη νομικό, το κομμάτι που είναι στη βούληση των πολιτών είναι το πιο δύσκολο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ και το βλέπω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Έχει βγει από τον αρχικό φόβο και έχει μπει σε μια ρουτίνα αντιμετώπισης των μέτρων, περισσότερο από την ρουτίνα αντιμετώπισης του κορονοϊού" περιέγραψε.

"Αφού βγούμε από το lockdown πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο συντήρησης ή και μείωσης των κρουσμάτων χωρίς να είναι τα πάντα κλειστά γιατί αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η διπλή μάσκα για μένα, αν και είναι πρακτικό όταν σκέφτεται κάποιος γιατρός πώς θα λειτουργήσει στο χειρουργείο ή σε κάποιον χώρο της ΜΕΘ να βάλει διπλή μάσκα, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό κοινωνικά. Νομίζω ότι η υπερπροσπάθεια να περάσουμε ιατρική νοοτροπία στην καθημερινότητα των πολιτών δεν "πιάνει". Αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα δείχνουν ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται να δουλεύουν όλο και λιγότερο" δήλωσε ο καθηγητής.

"Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται μια αποσυμπίεση και συγχρόνως ένα κίνητρο για να μπορέσει να κρατήσει κάποια μέτρα. Για να το πω απλά, ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι συναντιούνται σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας. Θα είναι πολύ πιο ασφαλές να πιουν έναν καφέ έξω, που η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά να πιουν καφέ στο σαλόνι του διαμερίσματος του ενός. Είναι απλοϊκό αυτό που λέω αλλά γίνεται ευρέως. Θεωρώ λοιπόν ότι οι δραστηριότητες των πολιτών να διοχετευτούν σε ελεγχόμενες συνθήκες όπου κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται, όχι όταν πίνουμε καφέ φυσικά αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και να μπορεί εκτονωθεί ο πολίτης ψυχολογικά ώστε να μην οδηγεί αυτό σε ανεξέλεγκτες και ακραίες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη μετάδοση" συμπλήρωσε.