Quantcast

Εκδήλωση απολογισμού επετειακών δράσεων Πρωτοβουλίας 21

Άποψη της αίθουσας

Άποψη της αίθουσας

Τον απολογισμό των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε η «Πρωτοβουλία 21»*, σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022. Επίσης, παρουσιάστηκε και ο προγραμματισμός των μελλοντικών παρεμβάσεων.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γιάννης Μάνος και Νίκος Πιμπλής με τις συζύγους τους

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γιάννης Μάνος και Νίκος Πιμπλής με τις συζύγους τους

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών, οι επικεφαλής των 17 μελών της Πρωτοβουλίας  και πλήθος προσκεκλημένων. 

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Την εκδήλωση τίμησε με μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Είναι ιδιαιτέρως θετική η αποτίμηση της Πρωτοβουλίας 1821-2021, από της συστάσεως της το 2018 έως σήμερα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση», επισήμανε στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε σε κάποιες από τις εμβληματικές δράσεις της προηγούμενης διετίας, στα πεδία του πολιτισμού, της ιστοριογραφίας, της εκπαίδευσης και των τεχνών. «Θέλησαν να υπογραμμίσουν και το πέτυχαν, ότι η γνώση του παρελθόντος και η ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης, συμβάλλουν τα μέγιστα στην κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Σακελλαροπούλου και συμπλήρωσε: «Αυτές οι δράσεις ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν αν δεν πρυτάνευε πνεύμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, των Ιδρυμάτων και των φορέων που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία 1821-2021. Λαμπρό παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, απέδειξε ότι η συσσωμάτωση και η σύμπραξη για έναν κοινό σκοπό, δημιουργεί μία νέα δυναμική στην πολιτισμική μας ζωή, ικανή να φέρει εις πέρας και το πλέον δυσεπίτευκτο τόλμημα». 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη συνέχιση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων με κύριο άξονα την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σημείωσε: «Θέλω να σας συγχαρώ για το ανιδιοτελές κοινωφελές έργο σας και να ευχηθώ ευόδωση των προσπαθειών σας». 

Άκης Σκέρτσος

Άκης Σκέρτσος

Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του, ότι η νέα πρωτοβουλία των Ιδρυμάτων και η δραστηριοποίηση τους στο πεδίο της κλιματικής κρίσης, συμβαδίζει και λειτουργεί υποστηρικτικά με το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει βελτιώσει το πλαίσιο διεπαφής της με τα Ιδρύματα, μέσω του ψηφιακού και διοικητικού κόμβου σύζευξης αναγκών του δημοσίου για δωρεές με την προσφορά των ιδρυμάτων, e-dorees.gov.gr και υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχει βελτιωθεί το φορολογικό πλαίσιο μεταχείρισης των δωρεών, με απαλλαγή από τον ΦΠΑ για δωρεές σε είδος και υπηρεσίες και έκπτωση δαπανών από φορολογία εισοδήματος». Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, «η Πρωτοβουλία 21 απέδειξε πως όταν δουλεύει ο καθένας μόνος μπορεί να πηγαίνει ταχύτερα στον προορισμό του, αλλά όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, πηγαίνουμε όλοι μαζί μακρύτερα». 

Πάνος Λασκαρίδης

Πάνος Λασκαρίδης

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, κ. Πάνος Λασκαρίδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων και φορέων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αν προήλθε κάτι επιπλέον από την Πρωτοβουλία, είναι η κατάρριψη του μύθου ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η συνεργασία δεν θα ήταν τόσο επιτυχής, αν δεν υπήρχε η σύμπνοια των επικεφαλής των Ιδρυμάτων και προσέθεσε ότι αυτή η διαπίστωση οδήγησε και στην απόφαση για τη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Λασκαρίδης επισήμανε το αίσθημα χρέους προς την πατρίδα και την κοινωνία, το οποίο διαπνέει την Πρωτοβουλία και τους συντελεστές της, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για καθοριστική παράμετρο, σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, κατά την οποία οι κρίσεις είναι διαδοχικές και πολυδιάστατες. 

Γιάννης Μάνος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Γιάννης Μάνος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, κ. Ιωάννης Μάνος ανέφερε κατά την  παρέμβασή του ότι «η Πρωτοβουλία έδωσε ένα παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων» και τόνισε: «Η συνέχεια της εμπειρίας αυτής είναι η φυσική συνέπεια των όσων μέχρι τώρα έγιναν και του πνεύματος που επικράτησε στη συνεργασία αυτή, ενός πνεύματος αλληλοσεβασμού μεταξύ της Πρωτοβουλίας, γόνιμου διαλόγου και ενότητας». Ο κ. Μάνος ανέφερε επίσης ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονόςότι στις δράσεις της Πρωτοβουλίας, συμπορεύονται συνεργάτες από διαφορετικούς φιλοσοφικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και δεν υπήρξε κανένα ζήτημα παρά τις διαφορετικές τους αντιλήψεις. Τούτο, γιατί όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι και συμφωνημένοι στόχοι, διαρκής συντονισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση των έργων και κυρίως έντιμος διάλογος, οι όποιες διαφορές λειαίνονται και είναι δεδομένη η συναντίληψη». Αναφερόμενος στις δράσεις της προσεχούς τριετίας σημείωσε: «Οι δράσεις αυτές αφορούν εμβληματικά ζητήματα που συνδέονται με τη ζωή, την υγεία, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, την οικονομία, την εκπαίδευση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με δυο λέξεις θέματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τα οποία αφορούν και το περιβάλλον».  

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάνος, «οι δράσεις  χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και εφικτότητα και ελπίζουμε ότι θα συμβάλουν στο έργο της πολιτείας αλλά και στη συνειδητοποίηση της κοινωνίας και των νέων, για την υπαρξιακή σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας». 

Γιάννης Μάνος

Γιάννης Μάνος

*Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη,  Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Λαμπράκη,  Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης,  Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ίδρυμα Ωνάση.