Quantcast

Έκλεισε το κέντρο διαβιβάσεων της «ΔΙΑΣ» - Τι καταγγέλλουν οι ειδικοί φρουροί

Την απόφαση να κλείσει το Α΄ Κέντρο διαβιβάσεων της ΔΙΑΣ καταγγέλλουν οι Ειδικοί Φρουροί, σημειώνοντας ότι «έπεσε η αυλαία σε ένα σκηνικό προαναγγελθέντος θανάτου».

Σημειώνεται ότι η ομάδα ΔΙΑΣ στο κέντρο της Αθήνας είχε δικό της κέντρο διαβιβάσεων (ληστείες, κλοπές κλπ), ενώ πλέον όλα τα σήματα θα πηγαίνουν στο κέντρο της Άμεσης Δράσης. Οι ειδικοί φρουροί εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί μεγάλος φόρτος εργασίας και εν τέλει τη νύφη θα την πληρώσουν οι πολίτες, όσον αφορά στην εξυπηρέτησή τους.

"Η σημερινή ιστορική ημέρα στιγματίζει ως αποφράδα, την Αστυνομία και την κοινωνία , αφού από τις 06:00 τα ξημερώματα σταμάτησε να "χτυπά η καρδιά" του Α΄ Κέντρου διαβιβάσεων της ΔΙ.ΑΣ . Με διαταγή του Διευθυντή της Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχου Κων/νου Κουτσιβίτη που ουσιαστικά υλοποιεί αποφάσεις και κατευθύνσεις του Αρχηγείου, έπεσε μαύρο στο ιστορικό κέντρο διαβιβάσεων της ΔΙ.ΑΣ." αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών κάνοντας λόγο για "ξαφνικό θάνατο" του A’ R/T Κέντρου Διαβιβάσεων ΔΙΑΣ.

Όπως καταγγέλλουν, "σήμερα ουσιαστικά έπεσε η αυλαία σε ένα σκηνικό προαναγγελθέντος θανάτου σε μια διαδικασία υποβάθμισης, υποτίμησης και αποδυνάμωσης του έργου και της αποστολής των γυναικών και των ανδρών της Ομάδας Δ.ΑΣ.

Δυστυχώς η κυρία Όλγα Γεροβασίλη δεν ανακάλυψε ποτέ σε ποιο υπουργείο ανέλαβε καθήκοντα , επιτρέποντας με τον τρόπο της να "αλωνίζουν " επιχειρησιακά και αστυνομικά ανεπαρκείς , με αποτέλεσμα την τραγική εικόνα του Οργανισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και την τραγική εικόνα της Ελληνικής κοινωνίας από πλευράς εγκληματικότητας"

"Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α παρότι οι αποφάσεις της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας έχουν στόχο να το "στραγγαλίσουν " συνδικαλιστικά στερώντας του Δημοκρατικά στοιχεία λειτουργίας , να το φιμώσουν μέσα από κατά παραγγελίαν Ε.Δ.Ε, θα παραμείνει στο πλευρό των Συναδέλφων του διαβεβαιώνοντάς τους για δικαίωση και ευόδωση των προσπαθειών τους και προσπαθειών μας" προσθέτουν οι Ειδικοί Φρουροί

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση Σπύρου Λεπίδα από τη ΔΙ.ΑΣ. , μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ειδικού Φρουρών.

"Δεν είναι δύσκολο για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ να αναγνωρίσουν το έργο και την συμβολή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στις γειτονιές και στην προσωποποίηση, της εξωστρέφειας της ΕΛ.ΑΣ στην κοινωνία.

Ίσως η μοναδική υπηρεσία, που η κοινωνία αγκάλιασε και εξέλαβε , ως "τα δικά μας παιδιά" - με την καλή έννοια αυτή την φορά.

O Carl Dickens που μετά από 32 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στο στρατό και στην αστυνομία, ως ψυχολόγος πλέον του FBI στον τομέα αποκατάστασης και ψυχολογικής στήριξης θυμάτων εγκλήματος, υποστηρίζει, πως όταν το θύμα βρίσκεται σε κατάσταση φόρτισης, λόγω απειλής της ζωής του ή βίαιης παραβίασης του ιδιωτικού του χώρου-ασύλου, ο λόγος που δεν καταρρέει ψυχολογικά και σωματικά, είναι η ελπίδα ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα έρθει κάποιος να τον βγάλει από την red zone (κόκκινη ζώνη) σε μια ασφαλής περιοχή, ώστε να επανέλθουν οι ψυχοσωματικές του λειτουργίες στο φυσιολογικό (Green zone).

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μεταξύ θύματος και διασώστη, δημιουργείται ένας ισχυρός δεσμός, όχι προς την προσωπικότητα του "ήρωα", αλλά ως προς τον σώμα-θεσμό που εκπροσωπεί.

Η παραπάνω επιστημονική άποψη, είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης, αυτού του ισχυρού δεσμού της κοινωνίας, της γειτονιάς, με την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας.

Λόγω της φύσης αυτής της ειδικής μονάδος, ως πρώτοι προστρέξαντες στα περιστατικά και επίληψης αυτών, έχει βγάλει από δύσκολη θέση χιλιάδες συμπολίτες μας, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.

Αν δε, θελήσουμε να αναζητήσουμε, επιχειρησιακές επιτυχίες αυτής της ειδικής μονάδας της ΕΛ.ΑΣ, δεν χρειάζεται πάρα να ανατρέξουμε στα άπειρα δελτία τύπου της αστυνομίας, για παροχή βοήθειας σε πολίτες, για συλλήψεις κακοποιών με διεθνή εντάλματα σύλληψης, δραπετών από φύλακες, όπως και σωρεία συλλήψεων την στιγμή που συμβαίνουν, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης της ΔΙ.ΑΣ. Δυστυχώς η μαρμαρωμένη, δυσκίνητη και κωφή πολιτική και φυσική ηγεσία, ανίκανη να ακούσει την κοινωνία, ανίκανη να καταλάβει τις ανάγκες μιας νέας και δύσκολης μορφής εγκληματικότητας, πράττει αλόγιστα, αποψιλώνοντας την ΔΙ.ΑΣ από προσωπικό (ιστορικό χαμηλό το 2019), αφήνοντας τη χωρίς ασυρμάτους, χωρίς κράνη, χωρίς αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς μηχανές, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στηριζόμενη στο υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, φρόνιμα και φιλότιμο των υπηρετούντων.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας της, η κοινωνία την αγκάλιασε, το έγκλημα την φοβήθηκε, η ηγεσία την υποβάθμισε.

Η νέα φαεινή ιδέα, της καθοδηγούμενης διαχρονικά, αστερόεσσας ηγεσίας, ήταν να καταργήσει το ασυρματικό κέντρο της ΔΙ.ΑΣ,εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στην Αθήνα, εν μέσω εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου(από 1η Ιουλίου σύμπτυξη ποινών κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης και αποφυλακίσεις) υπερφορτώνοντας το ήδη απαρχαιωμένο σύστημα διαβιβάσεων της Άμεσης Δράσης με εκατοντάδες σήματα ημερησίως. Καθιστώντας αδύνατη, την διαχείριση όλων των περιστατικών και δυνάμεων που είναι στο δρόμο, από μόνο ΈΝΑ!! κέντρο διαβιβάσεων για το κέντρο πόλης των Αθηνών των εκατομμυρίων πολιτών και τουριστών.

Πότε η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, θα αποφασίσει να εναρμονιστεί με την νέες ανάγκες που έχουν οι πόλεις μας; Πόσο χρειάζεται να γίνει κατανοητό, ότι η αστυνόμευση για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ένα αστικό τοπίο που βρίθει από κίνηση οχημάτων, χρειάζεται ευέλικτες μονάδες; Πόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό ότι το ζητούμενο για αίσιο τερματισμό ενός περιστατικού, είναι η το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση του χρόνου άφιξης των μονάδων αστυνόμευσης;

Είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΉ η ενίσχυση της ΔΙ.ΑΣ και της Άμεσης Δράσης γενικότερα, σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό,τούτο, είναι ευδιάκριτο σε όλους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς, αλλά όταν η προσωπική ανέλιξη και άνοδος στα ανώτερα στρώματα, είναι μοναδική επιδίωξη, η λάμψη των άστρων, των σπαθιών, και της φλόγας δημιουργούν υπηρεσιακές παρωπίδες, αφήνοντας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, οι μάχιμοι αστυνομικοί του πεζοδρομίου, και εν τέλη την νύφη την πληρώνουν πάλι οι πολίτες.

Η ΔΙ.ΑΣ, η υπηρεσία που είναι πρώτη δίπλα στον πολίτη, έχει παγωμένη την θέση της στην συνείδηση της κοινωνίας, με περίσσευμα δημοκρατίας, με αποτρεπτική ισχύ και απαράμιλλη αποτελεσματικότητα. Απέναντι από όλους όσους θέλουν να διαπραγματευτούν την ασφάλεια των πολιτών, δίπλα σε όλους όσους χρειάζονται βοήθεια.

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν όλη τους την ζωή, να κάνουν την διαφορά, για τους υπηρετούντες της ΔΙ.ΑΣ,είναι απλά η καθημερινότητα τους".