Quantcast

Έκρηξη βόμβας στον ΣΚΑΪ – Tα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. - Βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο στα Πετράλωνα

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 02.37 στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο, κοντά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, η οποία χαρακτηρίζεται «ισχυρή», προκάλεσε ζημιές σε όλο το κτίριο, ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Ένα αυτοκίνητο που εντοπίστηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Καθημερινής, πρόκειται για ένα Opel Astra χρώματος ασημί και βρέθηκε στην οδό Αρκάδων στα Άνω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» , στις 2 τα ξημερώματα, δηλαδή περίπου 15 λεπτά μετά την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, οι επιβάτες του οχήματος του έβαλαν φωτιά στη μέση του δρόμου στα Πετράλωνα. Το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε από το σημείο με γερανό και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, σχετίζεται με τη βομβιστική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».

Στις 02.37 εξερράγη ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο και ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο -- πιο συγκεκριμένα, σε πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων.Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν.

Δείτε το βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης, που δημοσίευσε το zougla.gr.

Τσίπρας: Επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία» αναφέρει σε δήλωσή του  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

«Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» τονίζει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει: «Εκφράζω την ειλικρινή μου συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του σταθμού».

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται

«Εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση. Η Δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται. Ζητώ από την πολιτεία και την αστυνομία να βρουν τους δράστες για να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας τα οποία δυστυχώς κάνουν την επανεμφάνισή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκρηξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται με την ευθύνη της κυβέρνησης έχει παρενέργειες. Είναι σημαντικό σήμερα να πέσουν οι τόνοι, να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε εργαζομένους να κάνουν τη δουλειά τους».

«Η ανοχή στη βία από τη βία μικρής έντασης σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Όταν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «καλής» και «κακής» βίας τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «δυστυχώς εκτρέφεται νέα γενιά τρομοκρατών, η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα δεν είναι μεγάλη».

Παράλληλα, ζήτησε «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους να εκφράσουμε συμπαράσταση χωρίς αστερίσκους να σταματήσουμε την πόλωση και την ακραία στοχοποίηση που μόνο κακό κάνουν στη Δημοκρατία μας. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση. Το κλίμα της ακραίας πόλωσης, της φτωχοποίησης δεν το καλλιεργούμε εμείς, άλλοι το καλλιέργησαν. Ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα».

Ζημιές σε όλο το κτίριο - Τι εκτιμούν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζουν «σοβαρό» το τρομοκρατικό χτύπημα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, η οποία προξένησε σημαντικές ζημιές στα τζάμια, μέχρι τον 6ο όροφο του κτιρίου, αλλά και ζημιές στους τοίχους στο εσωτερικό.

έκρηξη βόμβας - κτήριο - ΣΚΑΞ?

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος του σταθμού Γιάννης Πιταράς

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του ΣΚΑΪ ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία μπροστά στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού. Γίνονται εκτροπές των αυτοκινήτων που κινούνται προς τη Γλυφάδα και προς τον Πειραιά από την παλιά παραλιακή οδό.

Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

 Όλγα Γεροβασίλη και Αριστείδης Ανδρικόπουλος στο σημείο της έκρηξης

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Σκάι στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη.

«Η έκρηξη στον ΣΚΑΪ τραυματίζει τη δημοκρατία» δήλωσε λίγο μετά τις 5 το πρωί η υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημίες και αυτό μας καθησυχάζει, αυτό αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας» πρόσθεσε η κυρία Γεροβασίλη.

«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται. Αυτό να το σκεφτούν όσοι αφήνουν δρόμους για τρομοκρατία ή φασισμό» ολοκλήρωσε τη δήλωσή της η κυρία Γεροβασίλη.

Παπακώστα: Η δημοκρατία δεν απειλείται

«Η άμυνα της δημοκρατίας είναι ισχυρότερη από εκείνους που την επιβουλεύονται. Η δημοκρατία δεν απειλείται» δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, έξω από τον ΣΚΑΪ, που επισκέφθηκε νωρίτερα για να διαπιστώσει από κοντά τι προκάλεσε η έκρηξη βόμβας και να συμπαρασταθεί στο προσωπικό του σταθμού.

   «Ο,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί είναι καταδικαστέο» είπε η κ. Παπακώστα, η οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της «γιατί τέτοιες ενέργειες τρομοκρατικού τύπου με τυφλή βία, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας».

   Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει ο πολιτικός κόσμος να ομονοήσει και να συμφωνήσει, προκειμένου αυτή η ιστορία με την τρομοκρατία να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει με τον διάλογο και μέσα από τους θεσμούς για τη δημοκρατία.

   «Η πρωτοβουλία πρέπει να είναι μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου που εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να συνεννοηθούμε ότι άλλο η αντιπαράθεση και άλλο η τυφλή πόλωση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους λογικές», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες:

 
έκρηξη - βόμβα - ΣΚΑΞ? - ζημιές
 
έκρηξη - βόμβα - ΣΚΑΞ? - ζημιές
 
έκρηξη - βόμβα - ΣΚΑΞ? - ζημιές