Έκρυθμη η κατάσταση στο ΕΣΥ - Πέφτει ο δείκτης θετικότητας, ανεβαίνει ο αριθμός διασωληνωμένων

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι για άλλη μια φορά η επιδημιολογική εικόνα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο πάνω από  4.300 νέα κρούσματα και αριθμό ρεκόρ νεκρών, δηλαδή 79 νέους θανάτους.

Το μόνο θετικό είναι ο σχετικά χαμηλός δείκτης θετικότητας γύρω στο 5,73 με όριο το 4. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 34%, οι θάνατοι κατά 72% και οι διασωληνωμένοι κατά 55%.

Την κακή αυτή επιδημιολογική εικόνα, παρουσίασε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση, στην οποία τόνισε ότι  το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας παραμένει σε «βαθύ κόκκινο» και μάλιστα  τις τελευταίες ημέρες, οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με τα εξιτήρια και αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας .

Ξέρουμε ότι αυτό είναι ένα βασικό κριτήριο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να παραμείνει σχετικά υψηλός μέχρι και τα τέλη Μαΐου ,διάστημα κατά το οποίο μπορεί να φτάσουμε και  να ξεπεράσουμε τους 1.000 διασωληνωμένους ενώ είπε ότι μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προσβληθεί από τον ιό περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Το Θριάσιο γίνεται covid

Συνεχίζεται η μεγάλη πίεση στο Εθνικό σύστημα υγείας ειδικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.  Μάλιστα από σήμερα γίνεται νοσοκομείο Covid και το Θριάσιο, ενώ το επόμενο νοσοκομείο που θα μπει στη μάχη με τον κορωνοιό θα είναι σύμφωνα με πληροφορείeς  το Αγία Όλγα.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό κατά τη διάρκεια της εφημερίας του νοσοκομείου ενώ σήμερα το νοσοκομείο επισκέφθηκε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν προκηρύξει για σήμερα κινητοποιήσεις διεκδικώντας ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές τα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, επίταξη ιδιωτικού τομέα και εμβόλια και μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας για όλο τον πληθυσμό.Ανησυχητική είναι η εικόνα στην Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη, στην επιδημιολογική έκθεση παρατηρείται αύξηση κατά 50% στις νέες διαγνώσεις ενώ στα νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται  οι μισοί σχεδόν ασθενείς της Βορείου Ελλάδας ,γεγονός που προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.