Quantcast

Έξαλλος ο Δήμαρχος Κοζάνης με τον Χαρδαλιά: «Εφαρμόζουν τα μέτρα όπως τους βολεύει» λέει στο enikos.gr

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που πέρασε στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και μπήκε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, μιλώντας στο enikos.gr, εξήγησε πως σε αυτήν την κατάσταση οδήγησαν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή και μάλιστα όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενημερώθηκε πως το 80% των κρουσμάτων αφορούσε νέους κάτω των 30 ετών. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως το νοσοκομείο της πόλης και συγκεκριμένα η κλινική COVID που διαμορφώθηκε στην παθολογική πτέρυγα έχει γεμίσει με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς χρήζουν νοσηλείας να μεταφέρονται σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό το λόγο ο κ. Μαλούτας Λάζαρος επεσήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μεγάλου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας που θα εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια.

"Τον κ. Χαρδαλιά τον χρειαζόμασταν προτού φτάσουμε εδώ, τώρα τι να μας πει;"

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κοζάνης μίλησε για την ενδεχόμενη αυριανή επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά στην Κοζάνη λέγοντας πως ακόμη δεν έχει ενημερωθεί ο ίδιος για κάτι τέτοιο. "Τον κ. Χαρδαλιά τον χρειαζόμασταν προτού φτάσουμε εδώ, τώρα τι να μας πει;" σχολίασε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η περιοχή οδηγήθηκε σε lockdown. Επιπλέον σχολίασε πως "εφαρμόζουν τα μέτρα όπως τους βολεύει" αναφερόμενος στο γεγονός πως τα σχολεία της περιοχής παραμένουν ανοιχτά εν μέσω lockdown. "Γιατί τα σχολεία είναι ανοιχτά όταν κλείνουν όλα τα καταστήματα" υποστήριξε, ερώτημα το οποίο όπως είπε θα τεθεί σήμερα και εγγράφως στις αρμόδιες αρχές.

Τέλος, ο κ. Μαλούτας αναφέρει πως η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού έρχεται να προστεθεί στα κρίση που έφερε η απολιγνιτοποίηση λόγω της οποίας μάλιστα έφυγε και μέρος του πληθυσμού λόγω των θέσεων εργασίας που έκλεισαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από σήμερα έως και τις 29 Οκτωβρίου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Χαρδαλιάς: Γιατί ενεργοποιήσαμε το επίπεδο συναγερμού 4 για την Κοζάνη

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το επίπεδο συναγερμού 4 για την Κοζάνη, εξηγεί ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε δήλωσή του, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στην περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, επισημαίνει μάλιστα ότι "βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας" και τονίζει πως η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη "κρούει τον κώδωνα κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα".

Αναλυτικά, στη δήλωσή του, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει:

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή. Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση».