Εξελίξεις με την άδεια Κουφοντίνα - Η Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση στην απόφαση των δικαστών του Βόλου

Σε αναίρεση της απόφασης των δικαστών του Βόλου που είχαν αρνηθεί την άδεια στον αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα, προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αργά το βράδυ της Παρασκευής αναίρεση κατά του ομόφωνου βουλεύματος του Συμβουλίου του Πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον πολυισοβίτη και μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η αναίρεση θα συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Άρειο Πάγο.

Το σκεπτικό της αναίρεσης

Παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011 καθώς και πρόσφατη  δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας επικαλείται σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο έγγραφο της για την αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για την υπόθεση Κουφοντίνα, και επιπλέον  προσθέτει, ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Αντεισαγγελέας αρνήθηκε την αναίρεση

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, όμως σήμερα το πρωί ο συγκεκριμένος την ενημέρωσε πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέραν από τα νομικά θέματα  το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα "έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων", δηλαδή ότι είναι επικίνδυνος και αμετανόητος.