Quantcast

Ελλάς: Η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Εως το 2009 είχαμε παρέα. Η πατρίδα μας δεν ήταν η τελευταία κομουνιστική χώρα στον κόσμο στης οποίας το Σύνταγμα περιείχετο η λέξις «απαγορεύεται» για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Συμφώνως προς έρευνα της Unesco, μας έκαναν παρέα η Βόρειος Κορέα, η Κούβα και το Μπουτάν. 

Αλλά από το 2011 η Κορέα κάλεσε μερικά ΑΕΙ από τις ΗΠΑ και άρχισαν να λειτουργούν στο έδαφός της. Το 2013 το Μπουτάν κατήργησε την απαγόρευση. Η Κούβα των Κάστρο, την οποία επεσκέφθη ο πρωθυπουργός για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ, ήταν η τελευταία που κατήργησε την απαγόρευση το 2017 και προετοιμάζεται.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Ελλάς είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. Το διεθνές ρεζιλίκι καταγράφεται ήδη σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Η ιδεοληψία της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που εμπόδισαν την ΝΔ το 2007 να προχωρήσει στην συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, θα εγγραφεί μετά βεβαιότητος στα δέλτας της ιστορίας ως αρνητικό γεγονός.

Μα, μαζί με αυτήν, θα εγγραφεί και η υποκρισία της Αριστεράς. Όχι μόνο διότι επώνυμοι καθηγητές αριστερών πεποιθήσεων που στην Ελλάδα παριστάνουν τους φρουρούς του δημοσίου Πανεπιστημίου, μετανάστευσαν στην Κύπρο και χαρίζουν ην αίγλη τους σε ιδιωτικά ΑΕΙ έναντι του αξιώματος του Πρυτάνεως, με το αζημίωτο βεβαίως. Ούτε βεβαίως διότι σύντομα θα δούμε και πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να μεταγράφονται σε Κυπριακά ιδιωτικά ΑΕΙ.

Εγγράφεται στην ιστορία η υποκρισία της Αριστεράς, διότι με φωτογραφικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής επιτρέπουν στα ιδιωτικά κυπριακά ΑΕΙ αυτά που αρνούνται στα ελληνικά: να χορηγούν πτυχία εξ αποστάσεως και όχι με παρακολούθηση. Πτυχία πλήρως ισότιμα με ελληνικά δημόσια ΑΕΙ, αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ!

Κάπως έτσι 11.000 έλληνες φοιτητές σπουδάζουν – χιλιάδες πλέον εξ αποστάσεως με την νέα ρύθμιση – την Λευκωσία και την Πάφο, συνδράμοντας στην αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ των αδελφών μας Κυπρίων, κατά 3,5%.

Συμφώνως προς εκτιμήσεις εγκύρων αναλυτών, το όφελος του ελληνικού κράτους από την διακοπή της μεταναστεύσεως των νέων στο εξωτερικό, την έλευση νέων φοιτητών και την αύξηση της απασχολήσεως, σε μια πενταετία θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να ευρεθεί νομική φόρμουλα - η κυβέρνησις Μητσοτάκη την αναζητεί ήδη – προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυσις σοβαρών μη κρατικών ΑΕΙ, ακόμη και με σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέως, αλλά και για να ανακοπεί η διαρροή φοιτητών προς γειτονικές χώρες, είτε η Κύπρος είναι αυτή είτε η Τουρκία (χώρα στην οποία η ίδρυσις ιδιωτικού ΑΕΙ συνοδεύεται από κατάθεση εγγυητικής επιστολής 7 εκατομμυρίων δολαρίων).

Η ρύθμισις-σκάνδαλο του νόμου Γαβρόγλου για την απαράδεκτη αντιστοίχιση εξ’ αποστάσεως χορηγουμένων τίτλων κυπριακών ιδιωτικών ΑΕΙ με ελληνικά δημόσια ΑΕΙ ευρίσκεται  ήδη στο μικροσκόπιο της κυβερνήσεως της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας. Κανείς δεν αντιτίθεται στην χορήγηση πτυχίων από τα κυπριακά ΑΕΙ αν τηρείται ο νόμος που λέει ότι η αξιολόγησις, προαγωγή και αποφοίτησις των φοιτητών εγίνοντο με διαδικασίες ανάλογες με αυτές που ισχύουν στα προγράμματα σπουδών ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ (με παρακολούθηση).

Όμως δια νόμου που εψηφίσθη επί των ημερών του κατά τα λοιπά αριστερού κύριου κ. Γαβρόγλου, οι τελευταίες δύο λέξεις «με παρακολούθηση» διεγράφησαν και αντικατεστάθησαν με την φράση «εξ αποστάσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής».

Στην πραγματικότητα, τα πτυχία των ιδιωτικών κυπριακών ΑΕΙ εξισώθηκαν με τις ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τα πτυχία του ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Πρόκειται για σκάνδαλο πρώτης γραμμής,. Και είμεθα βέβαιοι πως το Υπουργείο Παιδείας μετά από μελέτη του θέματος θα επανεκτιμήσει την στάση του. Τα σοβαρά ΑΕΙ είναι ακαδημαϊκά ιδρύματα. Όχι ταχυδρομεία που αποστέλλουν συστημένα τα πτυχία από την Λευκωσία στην Αθήνα και αλλαχού, στις οικίες των ενδιαφερομένων, με το γνωστό περιστέρι.