Quantcast

Ελληνικά Απάτσι με ισραηλινή καρδιά

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σφίγγει ακόμη περισσότερο.

Την πρόθεση της Ελλάδας να εξετάσει και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες να προχωρήσει στην αναβάθμιση των 19 ελικοπτέρων Apache διαμόρφωσης “Α” σε διαμόρφωση “D”, φαίνεται ότι κοινοποίησε η αρμόδια επιτροπή, που είναι επιφορτισμένη με το θέμα, προς την ισραηλινή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η ελληνική πλευρά μελετά πάρα πολύ σοβαρά την πρόταση των ισραηλινών οι οποίοι προσφέρουν ένα πακέτο αναβάθμισης των ηλεκτρονικών του επιθετικού ελικοπτέρου, δίνοντάς του νέα πνοή ζωής, που ίσως φτάσει ακόμη και τα 15 και με προϋποθέσεις τα 20 χρόνια.

Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 29 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 10 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσφέρουν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 35 εκατ. ευρώ. Η τιμή θεωρείται εξόχως συμφέρουσα αφενός γιατί άλλες χώρες που προχώρησαν σε σχετική αναβάθμιση χρεώθηκαν περίπου 6 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επιπλέον, η ίδια η Boeing δεν αναβαθμίζει και δεν υποστηρίζει πλέον τον τύπο “A”.

Όπως μας εξηγούσε άνθρωπος με μακρά εμπειρία στα Apache με την νέα διαμόρφωση το ελικόπτερο αποκτά ένα εντελώς ψηφιακό κοκ-πιτ με πολύ καλύτερα αλλά και ελαφρύτερα υλικά και μάλιστα οι ισραηλινοί τοποθετούν και βαρίδια προκειμένου να μην χάσει το ζύγι του.