Quantcast

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι λένε οι ειδικοί στον realfm για την πιθανότητα θρόμβωσης

"Υπήρξαν έξι περιστατικά στις ΗΠΑ επί 7 εκατομμυρίων εμβολιασμών, όπου διαπιστώθηκε ένα πολύ σπάνιο σύμβαμα, το οποίο συνδυάζει την πτώση των αιμοπεταλίων στο αίμα με την ανάπτυξη θρόμβων σε φλέβες του εγκεφάλου. Και οι έξι περιπτώσεις ήταν γυναίκες κάτω των 60 ετών" δήλωσε στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.

"Παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποια αιτιολογική συσχέτιση, να βρεθεί δηλαδή κάποιος παθογενετικός μηχανισμός που να συνδέει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως αυτό της AstraZeneca, γιατί έχουν την ίδια τεχνολογία με τον αδενοϊό, με τα συμβάματα αυτά, θα πρέπει κανείς να πει ότι δημιουργείται ίσως μια μεγαλύτερη αναστάτωση σε όλους μας και σε όσους πρόκειται να εμβολιαστούν με αυτά τα σπάνια περιστατικά" ανέφερε.

"Μιλάμε για μικρότερη πιθανότητα από 1 στο εκατομμύριο" τόνισε.

"Δεν μπορούμε να πούμε δεν κάνουμε το εμβόλιο, όπως και με την AstraZeneca στην Ελλάδα δεν υπήρξε αναστολή, δεδομένου ότι θέλουμε να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το δίχτυ της ανοσίας του πληθυσμού, αν αυτό δεν συμβεί θα συνεχίσουμε να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους" σημείωσε.

Βασιλακόπουλος στον Realfm 97,8: Αν κολλήσω κορωνοϊό έχω 17% κίνδυνο να πάθω θρόμβωση

"Δυστυχώς αυτός ο τρόπος χειρισμού μιας ορθότατης επιστημονικής διαδικασίας, θα επηρεάσει το εμβολιαστικό κίνημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπάρχουν κάποιοι που έχουν αμφιβολίες, και κάποιοι λιγότεροι που είναι αντιεμβολιαστές" δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Αυτή η διαδικασία γίνεται με όλα τα εμβόλια και με όλα τα φάρμακα και έτσι πρέπει να γίνεται. Η ασφάλεια των φαρμάκων είναι σημαντική. Δεν υπάρχει φάρμακο που να είναι απόλυτα ασφαλές και να μην έχει καμία παρενέργεια. Άρα πρέπει να ξέρουμε τη συχνότητα των όποιων παρενεργειών και ταυτόχρονα τον τρόπο αντιμετώπισης" σημείωσε.

"Αν αυτά τα 7 εκατομμύρια που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν είχαν εμβολιαστεί, και κολλούσε κορονοϊό ένα 5% ή 1%, το 1% είναι 70.000 άνθρωποι, με μια θνητότητα που ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, θα είχαμε σαφώς περισσότερους θανάτους. Το ότι καταγράφηκε αυτή η παρενέργεια, μας δίνει ένα πολύ απλό εργαλείο να το ξέρουμε, για να το προλαβαίνουμε και να το θεραπεύουμε. Αν κολλήσω κορονοϊό έχω 17% κίνδυνο να πάθω θρόμβωση. Ο κίνδυνος θρομβώσεως από το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μικρότερος από 1 στο εκατομμύριο. Από αυτό το 1 στο εκατομμύριο, μόνο ένας πέθανε. Τέτοιες ανοσολογικές θρομβοκυτοπενίες είχαμε και στα παλιά εμβόλια και τις δεχόμασταν σαν κινδύνους. Επιπρόσθετα, να σας πω ότι ο κίνδυνος να πεθάνω αν πάω από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητό μου είναι τουλάχιστον 1 στο εκατομμύριο, παρά ταύτα εύκολα πάει ο καθένας χωρίς να το πολυσκέφτεται" περιέγραψε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εξαδάκτυλος στον realfm 97,8: Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προχωρήσουν - Τι είπε για τις θρομβώσεις

"Είναι δυσάρεστη αυτή η αρνητική δημοσιότητα που υπάρχει γύρω από τα εμβόλια διότι αυτό οδηγεί τους ανθρώπους σε δεύτερες σκέψεις, οι οποίες όμως δεν πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξεις καθώς όταν δει κανείς ψύχραιμα τα στοιχεία αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος από κινδύνους στους οποίους εκτιθέμεθα καθημερινά. Αν τυχόν εμβολιάζαμε τα 10 εκατ. των Ελλήνων, όλους δηλαδή, με το εμβόλιο της AstraZeneca θα είχαμε πιθανόν 30 ανθρώπους που θα είχαν κάποια θρομβοεμβολικά επεισόδια τα οποία θα αντιμετωπίζονταν στο μεγαλύτερο βαθμό. Χθες χάσαμε υπερδιπλάσιους ανθρώπους από την COVID. Οποιαδήποτε σύγκριση κινδύνου γίνει μας οδηγεί στην ψύχραιμη απόφαση ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να προχωρήσουν" δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Αν είχαμε περισσότερα εμβόλια, θα κάναμε περισσότερους εμβολιασμούς. Να μην ξεχνάμε οι δύο χώρες που "ανοίγουν" έχουν πληρώσει και ένα βαρύτατο φόρο αίματος (σ.σ. ΗΠΑ και Βρετανία), το οποίο προκαλεί μια ανοσία στον πληθυσμό με έναν πολύ άσχημο τρόπο, σε σχέση με τον τρόπο που προκαλεί ανοσία το εμβόλιο. Η Μεγάλη Βρετανία έχει χάσει συνολικά 126.000 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, αν κάνουμε αναγωγές στον πληθυσμό της χώρας μας θα δούμε ότι έχουμε μια τεράστια διαφορά. Είναι υπερδιπλάσιοι και πάνω οι άνθρωποι που χάθηκαν εκεί" ανέφερε.

"Εμβόλια έχουμε, φάρμακο δεν έχουμε. Δεν έχουμε ένα χάπι που θα θέλαμε όλοι" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το καλοκαίρι και το Πάσχα δήλωσε ότι "οι προοπτικές για τον τουρισμό του 2021 είναι σαφώς καλύτερες, από ότι πέρσι. Η χώρα μας λειτούργησε πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε τα όπλα που έχουμε φέτος. Δεν είχαμε εμβολιασμούς, δεν είχαμε rapid test, δεν είχαμε self test. Αν λοιπόν έχουμε μια προσεκτική διαχείριση, οι προοπτικές δεν μπορούν να είναι παρά καλύτερες".