Quantcast

Ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες εγκαινιάζεται η έκθεση «Portals/Πύλη», σε έναν ιστορικό χώρο-κόσμημα, ο οποίος σμίγει με τη σύγχρονη τέχνη.

Για πρώτη φορά ανοίγει στο κοινό το εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, ως ο νέος σύγχρονος χώρος πολιτισμού της Αθήνας. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του οργανισμού ΝΕΟΝ με τη Βουλή των Ελλήνων, που πραγματοποιείται τη χρονιά της επετείου των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης.

Ο νέος πολιτιστικός χώρος εγκαινιάζεται στις 11 Ιουνίου, με τη διεθνούς εμβέλειας έκθεση σύγχρονης τέχνης «Portals / Πύλη», στην οποία συμμετέχουν 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες. Ο νέος πολιτιστικός χώρος, επιφάνειας 6.500 τ.μ., ο οποίος αναμορφώθηκε με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ, θα αποτελέσει ένα ανοιχτό σε όλους δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.

Στη χρονική συγκυρία της εθνικής επετείου και της πανδημίας, η έκθεση φιλοδοξεί να αναπτύξει μηνύματα, ιδέες και προβληματισμούς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα από την αλλαγή και την ανατροπή. Η επιμέλεια είναι της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και της Madeleine Grynsztejn, Pritzker Director του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας: «Ο ιστορικός χώρος του Καπνεργοστασίου, χώρος ο οποίος αναδιαμορφώθηκε αναλώμασι και με πρωτοβουλία του Οργανισμού ΝΕΟΝ και του ιδρυτή του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη φιλοξενία μιας τόσο ενδιαφέρουσας έκθεσης, καθώς τόσο η έκταση και η δομή του κτιρίου, όσο και η ολική αναδιαμόρφωση που έγινε από τον ΝΕΟΝ, τον καθιστούν το πλέον λειτουργικό, αξιόλογο και ικανό περιβάλλον να αναδείξει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με τον καλύτερο τρόπο. Με την αγαστή αυτή συνεργασία επιτυγχάνονται δύο, ιδιαίτερα σπουδαίοι, στόχοι. Ο πρώτος αφορά στην αναβάθμιση του εμβληματικού χώρου του πρώην Καπνεργοστασίου, στον οποίο σήμερα στεγάζεται ο έντυπος θησαυρός της Βιβλιοθήκης της Βουλής και το Τυπογραφείο της. Ο δεύτερος σπουδαίος στόχος που επιτυγχάνεται είναι πως η έκθεση αυτή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τόσο το εσωτερικό του Καπνεργοστασίου, που είναι και αυτοτελώς ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο, καθώς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και εκείνη την πτυχή της Τέχνης, όπου ο θαυμασμός και η απόλαυσή της δεν αποτελούν προνόμια και οι δημιουργίες δεν εκτίθενται κεκλεισμένων των θυρών».

Οκτώ χρόνια δράσης συμπληρώνει ο ΝΕΟΝ, ο οποίος έχει παρουσιάσει 28 καταπληκτικές εκθέσεις σε 25 διαφορετικούς, συχνά απρόσμενους (και ανεξερεύνητους, ακόμα και για τους Αθηναίους) χώρους. Όσον αφορά την έκθεση «Portals», ο ιδρυτής κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημειώνει: «Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, μέσα σε ένα περιβάλλον αναστοχασμού προς την εθνική αυτοσυνειδησία και, ταυτόχρονα, παγκόσμιου προβληματισμού και ραγδαίων αλλαγών. Επιλέξαμε το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, γιατί είναι ένας χώρος που συμπορεύεται με την ιστορία αυτού του τόπου, που ενσωματώνει μια μακρά πορεία ανάπτυξης, προκλήσεων, αμφισβήτησης, πολιτικών και κοινωνικών εντάσεων. Με αυτή την προσπάθεια, επιδιώκουμε να προβάλουμε τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της τέχνης και να αναδείξουμε τη σύγχρονη δημιουργικότητά μας. Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι η σύγχρονη τέχνη μας αναγκάζει να συμπορευτούμε ενεργά με την εποχή μας και να εξελιχθούμε συνειδητά μέσα σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.