Εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές του 2023. Εξέπεσαν όμως του αξιώματός τους, αυτοδικαίως εκ του νόμου, καθώς χρωστάνε σε Δήμους και ΔΕΚΟ άνω των 300 ευρώ.
Ο λόγος για περίπου 30 δημοτικούς σύμβουλους και πρόεδρους δημοτικών κοινοτήτων που έχουν προσφύγει τώρα στο ΣτΕ διεκδικώντας την επιστροφή στα καθήκοντά τους . Πρόκειται για εκλεγμένους σε τουλάχιστον 6 Δήμους ανά την Ελλάδα, ανάμεσα τους κι ένας Δήμος της Αττικής ενώ σε 2 Δήμους έχουν εκπέσει από 6 δημοτικοί σύμβουλοι.
Οι οφειλές ξεκινούν λίγο πάνω από τα 300 ευρώ που ορίζει ο νόμος για το ασυμβίβαστο και φτάνουν σε μία περίπτωση τα 10.000 ευρώ. Τα περισσότερα χρέη αφορούν απλήρωτους λογαριασμούς για το νερό και τέλη προς τους Δήμους.
Η προσφυγή
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως παράνομες και αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης λόγω του αυστηρού κυρωτικού χαρακτήρα της αυτοδίκαιης έκπτωσης, η οποία, όπως λένε, έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Οι περισσότεροι επικαλούνται το ότι ουδέποτε τους κοινοποιήθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, πως η απόφαση της οφειλής τους είναι οριστική. Κάποιοι δε υποστηρίζουν ότι οι οφειλές είναι παραγεγραμμένες ή ότι το νερό καταναλώθηκε από ενοικιαστές χωραφιών, οι οποίοι και όφειλαν να έχουν πληρώσει.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 4804 /2021 για το ασυμβίβαστο λόγω οφειλών προβλέπεται ότι οι εκλεγμένοι:
-Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι ή πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων, όποιοι, από οποιαδήποτε αιτία, είναι οφειλέτες του οικείου Δήμου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων εφόσον η συνολική οφειλή υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
-Μετά την εκλογή τους οφείλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι την ημέρα της εγκατάστασης των δημοτικών αρχών. Εάν τα χρέη είναι μεταγενέστερα της εκλογής τους, έχουν προθεσμία 10 ημερών αφότου η βεβαίωση της οφειλής καταστεί οριστική ή τελεσίδικη αν υπάρχει δικαστική προσφυγή. Εάν όχι και στις δύο περιπτώσεις, εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμα τους.