Quantcast

Επίθεση με βιτριόλι: Ποια είναι η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει η 36χρονη και πότε θα αποφυλακιστεί

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, στις 20 Μαΐου 2020, στην Καλλιθέα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Ο δικηγόρος της Ιωάννας, Απόστολος Λύτρας, μίλησε λίγες ώρες αργότερα στο MEGA, εξυμνώντας την 35χρονη για το θάρρος της να παραστεί στη δίκη, ενώ αναφέρθηκε και στην ποινή που αναμένεται να εκτίσει η δράστις, η 36χρονη Έφη, η οποία έδειξε «ασέβεια» με την απουσία της.

«Η Ιωάννα έδειξε το θάρρος της και κόντρα στους γιατρούς πήγε στο δικαστήριο και στάθηκε μπροστά στους δικαστές», τόνισε.

Και προόσθεσε:

«Η κατηγορούμενη με την απουσία της έδειξε ασέβεια τόσο στην Ιωάννα όσο και στους δικαστές. Σήμερα ο εισαγγελέας διάβασε το κατηγορητήριο και αυτή δεν ήταν εκεί για να τον ακούσει. Είχα προβλέψει ότι η κατηγορούμενη δεν θα έρθει. Η Ιωάννα ήταν έτοιμη να περιγράψει τι βίωσε. Μέχρι και αργά το βράδυ είχε ένα μεγάλο άγχος για το πώς θα εμφανιστεί. Η κατηγορούμενη είχε το δικαίωμα να παρασταθεί στο δικαστήριο με τον συνήγορό της. Κάποια στιγμή θα έρθει απλά για να πει πέντε κουβέντες και τίποτα παραπάνω. Μακάρι να με διαψεύσει».

Ερωτηθείς για το πόσο θα μείνει στη φυλακή η 36χρονη, ο κ. Λύτρας εξήγησε πως αν καταδικαστεί με βάση το κατηγορητήριο για απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη όπως ζητά ο δικηγόρος της, θα της καταλογιστούν 15 χρόνια, «που σημαίνει ότι περίπου σε 5,5 χρόνια θα είναι έξω».

Σχολιάζοντας, δε, το γεγονός πως δεν έγιναν δεκτές οι γυναίκες ένορκοι στη δίκη, ο κ. Λύτρας είπε:

«Τα εγκλήματα αντιμετωπίζονται με έναν και μόνο τρόπο. Δεν έχει σημασία αν είσαι άντρας ή γυναίκα. Θέλουμε δύο άτομα να κληθούν και να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις».

Παράλληλα για την απόφαση της 37χρονης να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο μίλησε στον ΣΚΑΪ -με την ιδιότητα του δικηγόρου- ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Αυτά συνεκτιμώνται στα δικαστήρια. Ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα να μην εμφανιστεί, αλλά οι δικαστές συνεκτιμούν αν είσαι παρών ή απών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ποινή για την κατηγορούμενη είναι μικρή, ανώτατη ποινή 15 ετών, γιατί είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας» είπε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε: «Δηλαδή από τα 5 με 6 χρόνια που θα της επιβληθούν έχει εκτίσει 1,5 και μπορεί να βγει σε 4 χρόνια». «Είναι μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχει κάνει ένα πρώτο βήμα η κυβέρνηση σε σχέση με τον Ποινικό Κώδικα και για τους όρους της απόλυσης» είπε ο υπουργός.