Εστίαση: Τι ισχύει με την είσοδο των ανεμβολίαστων παιδιών 12-17 ετών – Τι λένε Γεωργιάδης, Θεμιστοκλέους – Το ΦΕΚ

Αναστάτωση προκλήθηκε με το θέμα των ανεμβολίαστων παιδιών 12 – 17 ετών και το εάν θα μπορούν να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην ΕΡΤ1, προχώρησε στη διευκρίνιση ότι τα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών εισέρχονται σε κλειστούς χώρους με την επίδειξη του αρνητικού αποτελέσματος rapid test.

Αρχικά κυκλοφόρησε ένα ΦΕΚ για τα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού και μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι οι ανήλικοι 12 -17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει, δεν θα εισέρχονται στους κλειστούς χώρους της εστίασης. Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των επιχειρηματιών του κλάδου αλλά και γονέων.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία διόρθωση ως προς την είσοδο των ανήλικων σε καταστήματα της εστίασης.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter είχε γράψει: «Διάφορα sites έχουν παρερμηνεύσει την ΚΥΑ για τα μέτρα νομίζοντας ότι ανήλικοι 12-17 ετών πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες για να μπουν σε εστιατόρια. Προφανώς δεν έχουν διαβάσει την επόμενη σελίδα που διευκρινίζει ότι μπαίνουν με rapid τεστ εάν είναι ανεμβολίαστοι».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη αυτό που κυκλοφόρησε ήταν ένα ηλεκτρονικό draft και όχι το πραγματικό ΦΕΚ, το οποίο όπως είπε το υπέγραψε την Κυριακή το βράδυ και εξεδόθη και έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, το χαρτί που κυκλοφόρησε ως ΦΕΚ δεν έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως, ενώ είναι άγνωστο ποιος το εξέδωσε. «Δεν κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε ότι έκανε την παρέμβαση στον ΑΝΤ1 προκειμένου να μην δημιουργείται ανασφάλεια στον κόσμο.

«Δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει στην οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου προβλέπει ότι τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει με κορωνοϊό θα μπορούν να μπαίνουν σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας επιδεικνύοντας αρνητικό αποτέλεσμα rapid test των τελευταίων 48 ωρών.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 11 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως 17 ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Δείτε το ΦΕΚ