Quantcast

Ετοιμο σενάριο για γενικό lockdown στα 2.000 κρούσματα - Τα μέτρα που εξετάζονται για να αποφευχθεί

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού βρίσκονται εν ισχύ από το Σάββατο, ωστόσο η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και τη νυχτερινή απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Το επόμενο διάστημα, εφόσον οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας , εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown. Για να αποφευχθεί αυτό , απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και καθημερινή μάχη ώστε να "πετύχει" το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας. Εάν συνυπολογίσει κανείς την πρόσφατη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν αποτελεί προσωπική επιλογή του το γενικό lockdown, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μάχη των επόμενων ημερών θα είναι κρίσιμη και τα μέτρα πριν από το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό, το "απαγορευτικό" ταξιδιών εντός της χώρας - μέτρο που ισχύει για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 4, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της περιφερειακής ενότητας που ισχύουν τα μέτρα, όχι όμως για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 - φαίνεται πως είναι το επόμενο βήμα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός εντός των ορίων των επιβαρυμένων ζωνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, εξετάζεται το σενάριο ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης στις γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται στο "πορτοκαλί" επίπεδο, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων οι ειδικοί παρακολουθούν στενά δύο ακόμη δείκτες, τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς αποτυπώνουν την πίεση που δέχεται στο σύστημα Υγείας. Έτσι, στην περίπτωση που το "φορτίο" κριθεί δυσανάλογο της δυναμικότητας των ΜΕΘ τότε ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περιορισμών για τους πολίτες 65 ετών και άνω που πλήττονται περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές του κορονοϊού. Ήδη εξάλλου ισχύει η ισχυρή σύσταση για μείωση στο ελάχιστο των μετακινήσεων στα ΜΜΜ στους ηλικιωμένους και στα άτομα με χρόνια νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.