Quantcast

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις για τη δράση του «ψευτογιατρού»: «Έτσι χάθηκε ο πατέρας μου...», «ροκάνισε τη ζωή του παιδιού μου...»

Αποκαλυπτική για τη δράση του «ψευτογιατρού» είναι η κατάθεση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου του πρώτου μάρτυρα που έχασε τον πατέρα του το 2015, όταν τον εμπιστεύθηκαν για την θεραπεία του από καρκίνο στον πνεύμονα.

«Σύστησαν στη μητέρα μου στο Κιάτο έναν ογκολόγο Νίκο Κοντό που εργάζεται σε Ελβετία και Αμερική και αντιμετωπίζει καρκίνους με εναλλακτικές θεραπείες και βότανα. Αποφασίσαμε να τον καλέσω στο τηλέφωνο. Η πρώτη επικοινωνία ήταν μεταξύ 13-16 Ιουνίου. Του είπα την κατάσταση και τι έχουν κάνει έως τώρα οι γιατροί. Μου είπε ότι οι γιατροί κάνουν χημειοθεραπείες για να παίρνουν μίζες από φαρμακευτικές εταιρίες και στο εξωτερικό κάνουν πια άλλες θεραπείες» ανέφερε ο μάρτυρας.

Ο κατηγορούμενος σε επόμενη επικοινωνία με τον γιο του ασθενούς, ζήτησε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες. «Είναι δύσκολη περίπτωση αλλά θα μπορούσε να αναλάβει. Μου είπε αν κάνει αυτά που θα του δώσω. Θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο. Μια διατροφή σε αντιοξειδωτικές ίνες και κάποια εκχυλίσματα και βότανα που παρασκεύαζε ο ίδιος και θα μπορούσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Μου είπε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες γιατί ο ασθενής γίνεται ράκος, ενώ με τη δική του μέθοδο θα ενισχύονταν το ανοσοποιητικό. Τον ρώτησα πως βλέπει την κατάσταση και είπε ότι είναι δύσκολη αλλά θα αυξήσουμε κατά 80% το προσδόκιμο ζωής. Μου είπε ότι ακόμα και καλά να μη πάει, θα στέκεται στα πόδια μέχρι την τελευταία στιγμή».

Τα πανάκριβα «μαντζούνια»

Όσον αφορά στην αμοιβή του, όπως είπε ο μάρτυρας «Ήθελε μόνο την κάλυψη του κόστους των βοτάνων, το οποίο ήταν ακριβό. Μου λέει 7.200 ευρώ περίπου και του λέω "τι βότανα είναι αυτά να τα μαζέψω εγώ" και μου είπε ότι δεν είναι απλό, ότι είναι εκχυλίσματα και παρασκευάζονται στο εργαστήριο του. Μου έστειλε πρόγραμμα διατροφής, πολύ απαιτητικό, με πολλά υγρά και χυμούς. Ένας από αυτούς με παντζάρι και σκόρδο του προκαλούσε καούρες και εμετό. Μας έλεγε ότι αντιδρά ο οργανισμός και καθαρίζει από το ξεκίνημα κύτταρα».

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως συνάντησε δια ζώσης τον «γιατρό» στις 23 Ιουνίου 2015 και ο ασθενής πατέρας του, παρέδωσε τις 7.200 ευρώ. «Στην όψη ήταν συνηθισμένος, αλλά με αυτά που έλεγε σε έπειθε ότι είναι κάτι μεγάλο, ότι κάνει μεγάλα πράγματα. Τηλεφωνήσαμε στον κύριο … τον οποίο μας είχε προτείνει για κάποιες εξετάσεις. Ο… μου είπε: «Είστε τυχεροί που έχετε τον Κοντό ως γιατρό, εμένα έχει θεραπεύσει τη μάνα μου. Είναι φοβερός γιατρός».

Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι ο πατέρας του χειροτέρευε συνεχώς και τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο για να ζητήσει βοήθεια. «Μου είπε έλα να με βρεις σε ένα νοσοκομείο πίσω από το Χίλτον και εμφανίστηκε με ποδιά γιατρού και μου έδωσε ένα χάπι να το πάω στον πατέρα μου κι ένα μέλι από το Άγιο Όρος. Η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς. Από τα μέσα Ιουλίου ο πατέρας μου χρειάστηκε συσκευή οξυγόνου. Εμείς είχαμε διακόψει τις θεραπείες στο νοσοκομείο γιατί είχαμε πλέον γιατρό τον Κοντό. Αν και χειροτέρευε η κατάσταση, ο Κοντός επέμενε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δόσεις των βοτάνων για να μικρύνουν οι όγκοι. Όλο και αύξανε ποσότητες υγρών, που στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πατέρας μου δε γινόταν. Του δημιουργούσε τυμπανισμούς, αυτό πίεζε τον πνεύμονα».

Η κατάσταση του ασθενούς όμως δε βελτιωνόταν. «Εμείς του λέγαμε ότι ο ασθενής χειροτερεύει, έλα να τον δεις. Ήρθε γύρω στις αρχές Αυγούστου και μας έδειξε ταυτότητα του ερυθρού σταυρού του διεθνούς. Αφού είχαμε ξεκινήσει παρακεντήσεις, τον πήραμε και του είπαμε ότι ο ασθενής δε μπορεί να πιει. Και μας είπε να πάρουμε νοσοκόμα που θα του βάζει με ορό με τα βότανα. 

«Μας υποσχέθηκε πλήρη ίαση»

«Δεν καταλάβαινα τι γίνεται, ποια η αλήθεια και ποιο το ψέμα, μου σπατάλησε τη ζωή του παιδιού μου,τη ροκάνισε, εμπιστεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου σε ένα δολοφόνο, πώς το άφησα; Μπορούσαμε να πάμε στην Ελβετία, αλλά δεν πίστεψα ότι θα μπορούσαν να το κάνουν καλά» είπε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του 16χρονου αγοριού, που έπεσε θύμα του 48χρονου «ψευτογιατρού».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας στο Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος την έπεισε πως το παιδί της που έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο θα είχε πλήρη ιάση. Το αποτέλεσμα ήταν το παιδί να καταλήξει με κώμα στο νοσοκομείο και να αποβιώσει. Ακόμα και τότε όμως ο «ψευτογιατρός» της έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά.

Η οικογένεια του 16χρονου έδωσε στον «Δόκτωρ Kontos» 22.000 ευρώ για τα αποστάγματα και τις ενέσεις που χορηγούσε στο παιδί.

 «Έμαθα  από αυτόν από δικηγόρο των Αθηνών. Μου είχε πει ότι έχει εμπιστευθεί ένα δικό της άνθρωπο, τον πατέρα της, σε ένα εξαιρετικό επιστήμονα και ότι ο πατέρας της πάει εξαιρετικά, πολύ καλύτερα, από τις χημειοθεραπείες. Θέλαμε πλήρη ίαση, να φύγουμε από αυτήν την περιπέτεια. Μας την υποσχέθηκε. Μου μίλησε με σπουδαία λόγια η δικηγόρος, για ένα μεγάλο βιογραφικό, ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο. Πρώτο στίγμα που πήρα από την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του είναι ότι υπάρχουν θεραπείες για λίγους που δεν μπορούν να τις έχουν όλοι οι άνθρωποι. Μου είπε «εγώ μπορώ να τις παράσχω». Εξέφρασα αμφιβολίες. Η απάντηση που πήρα είναι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα, πειραματικά, εξειδικευμένα, αποκλειστικά για αυτόν τον ασθενή. Εμείς ψάχναμε διαρκώς και στην Αμερική για άλλες θεραπείες».

Η πρώτη συνάντηση όπως είπε η μάρτυρας, με τον κατηγορούμενο έγινε σε ιδιωτική κεντρική κλινική των Αθηνών. «Ήταν κλινική με πάρα πολύ κόσμο. Τους λέω θέλω τον «γιατρό κύριο Κόντο». Ήταν ένας πολύ καλοντυμένος κύριος, με φυσιολογική παρουσία. Ποτέ δε φορούσε  στολή γιατρού. Με καθοδηγεί στο ιατρείο του. Εκείνη την ώρα  έμπαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Μου λέει αυτός ο κύριος υπήρξε πρόεδρος κυπριακής δημοκρατίας, είχε καρκίνο τελικού σταδίου και τον βλέπετε τώρα;… Επόμενη συνάντηση έγινε τέλη Ιουνίου, ήθελε να γνωρίσει τον άνδρα μου και να δει και παιδί. Είχα πειστεί οτι υπάρχει ένα όπλο άλλο το οποίο μπορεί να προσφέρει πλήρη ιάση στο παιδί μου. Χαίρομαι που έχουμε βρει ένα άλλο όπλο. Σε εμένα είπε για φάρμακα διότι ήξερε τι έπρεπε να πει σε μένα, με τον τρόπο που του μίλησα. Το ότι μου σύστησε γιατρό ένας δικηγόρος ήταν για μένα καθοριστικό».

Η μητέρα είπε πως το παιδί της υποτροπίασε με τον κατηγορούμενο, ακόμη και τότε, να τους λέει πως «Δεν υπάρχει υποτροπή. Αυτά είναι πλασματικά». Γερμανοί και Γάλλοι ήθελαν επανέλεγχο. Ο κατηγορούμενος μας έλεγε ότι δεν υπάρχει υποτροπή, «ξεκινάμε θεραπεία, θα σας δώσουν παιδί παράλυτο, η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει τώρα»».

Το παιδί ξεκίνησε τη θεραπεία του «ψευτογιατρού» όμως άρχισε να αδυνατίζει χάνοντας 20 κιλά σε δύο μήνες.

«Ο γιος μου, μου έλεγε πηγαίνω στο σχολείο μόνο για να μην σας βλέπω με μπουκαλάκια και σταγόνες. Μαράζωνε μέρα με τη μέρα. Το έβλεπα και του είπα του Κόντου «ότι θέλουμε να έρθουμε Αθήνα, να μας βάλετε στο κέντρο Ελβετίας» Εκείνος μου απαντούσε «δε συμβαίνει τίποτα, όλα καλά». Μου παρουσίαζε το παιδί μου κακομαθημένο. Και πίστευα ό, τι μου έλεγε», όπως ότι οι μαγνητικές είναι καθαρές ενώ είχαν ευρήματα. Ακόμα και πριν πέσει σε κώμα της έλεγε ότι κάνει εμετούς λόγω γαστρεντερίτιδας ενώ επαναλάμβανε τη χαρακτηριστική του φράση «μη φοβού» Η μάρτυρας γνώρισε, όπως είπε, στον «ψευτογιατρό» και την οικογένεια της 14χρονης, επίσης θύματος του. «Εγώ είμαι η αιτία, τον εμπιστεύτηκαν επειδή τον εμπιστευτήκαμε εμείς».