Quantcast

Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών - Σχεδίαζαν επίθεση τύπου Μπατακλάν σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό και είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο Πακιστανούς 27 και 29 ετών, οι οποίοι ετοίμαζαν επιχείρηση τύπου Μπατακλάν στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θα εισέβαλαν σε γνωστό εστιατόριο με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

Συγκεκριμένα, είχαν ως στόχο ένα εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή το οποίο λειτουργούσε ενίοτε και ως συναγωγή και τόπος συνάθροισης Ελλήνων και ξένων πολιτών ιουδαϊκού θρησκεύματος.

Στόχος τους ήταν να υπάρξουν πολλά θύματα αλλά και να εκθέσουν τη χώρα στις διεθνείς συμμαχίες της.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο «εγκέφαλος» βρίσκεται στο εξωτερικό σε χώρα της Ασίας.

Η αρχική πληροφορία για την ύπαρξη του δικτύου προήλθε στην ΕΥΠ από ξένη μυστική υπηρεσία και άμεσα τα στελέχη της ΕΥΠ σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική κατάφεραν να εντοπίσουν τους Πακιστανούς και να τους συλλάβουν.

Πληροφορίες του real.gr αναφέρουν ότι η σύλληψή τους έγινε μετά από εξονυχιστική παρακολούθηση και ενώ βρίσκονταν λίγο πριν το τελικό στάδιο να προκαλέσουν μακελειό στου Ψυρρή. 

Μάλιστα, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους άκουγαν να μιλούν με κωδικούς, ετοιμάζοντας πολύνεκρο χτύπημα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οι δύο άνδρες είναι σκληροί κατά την ανάκριση και δεν έχουν πει ούτε καν τα ονόματά τους. 

Επιπλέον, έρευνες έχουν διεξαχθεί σε σπίτια σε Σπάρτη και Ζάκυνθο όπου οι δύο άνδρες έκαναν διάφορες αγροτικές εργασίες.

Παράλληλα, πληροφορίες απο αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο «εγκέφαλος» του δικτύου κινείται μεταξύ Ιράν και Πακιστάν αλλά διαμένει μόνιμα στο Ιράν. Μάλιστα, είχε στρατολογογήσει τους δύο άνδρες που συνελήφθησαν την τελευταία πενταετία τάζοντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι δύο συλληφθέντες είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα μέσω Ορεστιάδας. Στα κινητά τους τηλέφωνα η ΕΥΠ εντόπισε μηνύματα με τον «εγκέφαλο» του δικτύου να τους πιέζει να δράσουν γρήγορα. 

Ποινική δίωξη στους δύο συλληφθέντες

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ´αγνώστων για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και για το πλημμέλημα της πρόκλησης σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωσης καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι δύο κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Mετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην Ελλάδα.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Tι έδειξε η έρευνα

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

-είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,

-είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,

-είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,

-σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Θεοδωρικάκος: «Yψηλό το επίπεδο ετοιμότητας των αρχών ασφαλείας»

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος για την εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επίθεση σε γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους», διαμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την γνωστοποίηση της εξάρθρωσης τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο υπουργός τόνισε:

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».