Φωτιά σε Κορινθία-Δυτ. Αττική: Σε εξέλιξη η πύρινη «κόλαση» - Στη «μάχη» τα εναέρια μέσα

Δύσκολη ήταν η νύχτα στα Γεράνεια Ορη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη από τον Σχίνο Κορινθίας και μαίνεται ακόμα έχοντας κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα. Οι άνεμοι από χθες πνέουν ισχυροί και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη. Τόνισε ότι ο μηχανισμός και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν αδιάκοπα για δεύτερο βράδυ. 

Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της μέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε, η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί, ενώ όλες οι δυνάμεις μας, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι την πλήρη κατάσβεση της», υπογράμμισε.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, από το πρώτο φως στις 6 το πρωί, επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη Canadair (σε κύκλο των 4 αεροσκαφών), 10 PZL (σε κύκλο των 30 λεπτών), 2 Ελικόπτερα Chinook του Στρατού ξηράς, 1 Super Puma του ΠΣ, 2 συντονιστικά ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ ενώ στο σημείο παραμένουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημακογιάννης αλλά και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος, κ. Κολοκούρης.

Αναφερόμενος στις προληπτικές απομακρύνσεις των κατοίκων που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα η Πυροσβεστική και η ΕΛΑΣ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε επιπλέον οργανωμένες απομακρύνσεις προληπτικού χαρακτήρα στις Αιγειρούσες, στο Πευκενέα, στον Ιερόθεο συμπεριλαμβανόμενης και της Ιεράς Μονής ενώ εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα για τους οικισμούς και περιοχές που αντιμετώπιζαν πιθανό κίνδυνο από τις απότομες αλλαγές της φοράς των ανέμων.

«Η φωτιά στο δάσος και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Παραμένουμε ανήσυχοι, διότι και χθες το πρωί θεωρούσαμε ότι θα υπάρξει καλή εξέλιξη, αλλά λόγω των ανέμων αυτό δεν έγινε», είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος Μεγαρέων για την πυρκαγιά που μαίνεται στα Γεράνεια Όρη. 

Ο Γρηγόρης Σταμούλης σημείωσε ότι στα Γεράνεια, «λόγω της μορφολογίας, με τις χαράδρες, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, ουσιαστικά οδοί πρόσβασης». 

Σε ότι αφορά τις αναφορές για τα αίτια της πυρκαγιάς και την απόδοση της από πολλούς σε εμπρησμό, με στόχο την μελλοντική εκμετάλλευση της περιοχής, ο κ. Σταμούλης είπε «οι εκτάσεις που καίγονται δεν μπορούν να τύχουν κάποιας εκμετάλλευσης μετά, ούτε οικόπεδα μπορούν να γίνουν ούτε να έχουν κάποια άλλης χρήση».

«Μόνο αμέλεια νομίζω δεν ήταν που προξένησε αυτή η πυρκαγιά, με δέκα μποφόρ στις εννέα και μισή το βράδυ», είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Αναστάσιος Γκιολής, Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, ο οποίος έκανε λόγο για υπεράνθρωπη προσπάθεια των δυνάμεων που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 
Δείτε τα βίντεο από το Open και το Mega: