Quantcast

Φωτιά στη Λέσβο: Εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Βρίσα και Σταυρό - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στη Νότια Λέσβο και η οποία σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή ξέφυγε δυτικά και βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών. 

Εκκενώνεται από τη 1 το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους ο οικισμός της Βρίσας με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης τους.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται επίσης και ο οικισμός του Σταυρού.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

   Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

   Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Βρίσα Λέσβου για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας:https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Χθες το βράδυ οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες να περιορίσουν τα δύο μεγάλα μέτωπα σε Βρίσα και Σταυρό και να εμποδίσουν τη φωτιά να ξεφύγει. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες είχαμε διαρκώς νέες αναζωπυρώσεις.