Quantcast

Φθορές σε μηχανισμούς εισόδων του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Φθορές σε περιστρεφόμενους μηχανισμούς ελεγχόμενης εισόδου (τουρνικέ) που έχουν τοποθετηθεί στις πόρτες του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκάλεσαν άτομα που συμμετείχαν σε συγκέντρωση φοιτητικών ομάδων, οι οποίες αντιδρούν στην εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στα ΑΕΙ.

Στην πλατεία μπροστά από το Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ είχαν συγκεντρωθεί μέλη φοιτητικών παρατάξεων, καθώς και μέλη αντιεξουσιαστικών σχημάτων. Κρατώντας πανό φώναξαν συνθήματα κατά της διοίκησης του πανεπιστημίου και κατά της εφαρμογής του νόμου 4777/21 καθώς και του προσφάτως ψηφισθέντος νέου νόμου πλασίου για τα ΑΕΙ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας και την αποχώρηση των περισσοτέρων διαδηλωτών κάποια άτομα, κρατώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εισέβαλαν στο κτίριο και προκάλεσαν φθορές στο προστατευτικό κάλυμμα κάποιων από τα τουρνικέ, οι οποίες σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΠΘ αναμένεται να αποκατασταθούν άμεσα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Έρευνες για τις φθορές διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, διεξάγονται "επισταμένες αναζητήσεις" για τους δράστες στο πλαίσιο προανάκρισης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και «εισήλθαν αιφνιδίως στο Κτίριο Διοίκησης» προκαλώντας φθορές σε συνολικά επτά μηχανήματα, ενώ κατόπιν προηγούμενης επικοινωνίας με τις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση από το σημείο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας έχει ως εξής: 

"Σήμερα το πρωί, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση-διαμαρτυρία εκατόν πενήντα (150) περίπου ατόμων σε εξωτερικό χώρο του κτιρίου της Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), μετά από πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων και αυτόνομων σχημάτων, περί τις 13.05, ομάδα εκ των συγκεντρωθέντων εισήλθε αιφνιδίως στο κεντρικό κτίριο Διοίκησης, προκαλώντας φθορές σε συνολικά επτά μηχανήματα ελεγχόμενης εισόδου". 

"Σημειώνεται πως όλοι οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ενώ, ύστερα από προηγούμενη επικοινωνία με τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απόσταση από το σημείο". 

"Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους χώρους των Πανεπιστημίων πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τις οικείες Πρυτανικές Αρχές".

"Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούνται ήδη επισταμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης".