Quantcast

Γ. Φίλης στον Realfm 97,8: Δεν αλλάζει το status στο Αιγαίο με μια βραχονησίδα – Τι προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι

Ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και αναλυτής ειδικών θεμάτων, Γιώργος Φίλης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις.

“Η Τουρκία ό,τι θέλει να κάνει, μας το λέει αρκετό καιρό πριν όπως σε όλη της την ιστορία των διπλωματικών σχέσεων και της εξωτερικής της πολιτικής. Ενημερώνει και την διεθνή κοινότητα και τον ενδιαφερόμενο για το τι πρόκειται να συμβεί. Το δεύτερο που πρέπει να πούμε είναι ότι ο κ. Κιλιντζάρογλου από το καλοκαίρι του 2020 έχει βγάλει μια καινοφανή θεωρία ότι τα νησιά του Αιγαίου – συγκεκριμένα νησιά – έχουν καταληφθεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2006. Το είπε δημόσια στο τουρκικό κοινοβούλιο, και το καλοκαίρι του είπε “επειδή αυτά τα νησιά τα έχουν πάρει από εσένα Ερντογάν έλα να σε δω αν είσαι παλικάρι να πας να τα ξαναπάρεις”. Το ένα είναι ότι έχουν ξεφύγει λόγω της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται πολιτικώς και οικονομικώς και στα εξωτερικά θέματα” είπε αρχικά.

“Από το 1955 βλέπουμε όποιος γνωρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουμε μια σταδιακή προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει το status σε όλη την οριογραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και όλο το νομικό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο και την Θράκη” πρόσθεσε.

“Δεν είναι μόνο το εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, είναι και το τι προσπαθεί να κάνει” υπογράμμισε.

“Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε” επεσήμανε.

“Πρέπει να είμαστε πειστικοί και στους Τούρκους και στους συμμάχους μας ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να λειτουργήσει ως Ιφιγένεια για να επιτύχει η Τουρκία ό,τι θέλει λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό και φυσικά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό που έχει πει ο Στρατηγός Φλώρος. Ότι η επόμενη ελληνοτουρκική δεν θα είναι σημειακή, διότι οι Τούρκοι προφανώς δεν θέλουν να πάνε σε πόλεμο με την Ελλάδα, θέλουν να μας εκφοβίσουν και θέλουν να μας οδηγήσουν μέσω του στρατιωτικού καταναγκασμού και μέσω μιας ελεγχόμενης μικρής κρίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” είπε ο κ. Φίλης.

“Δεν αλλάζει το status στο Αιγαίο με μια βραχονησίδα. Η Τουρκία δεν θα πάει σε βραχονησίδα” διευκρίνισε.