Quantcast

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική παρά τους σαρωτικούς ελέγχους - Έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους

Παρά τα μέτρα που συνεχώς λαμβάνονται η διασπορά της νόσου στην Αττική συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σχεδόν τα μισά από όσα εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Χθες ανακοινώθηκαν 306 κρούσματα από τα οποία τα 165 εντοπίστηκαν στην Αττική. Μέσα στην εβδομάδα και ανάλογα με την εικόνα των κρουσμάτων κορονοϊού, αναμένονται αποφάσεις για μέτρα.

Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας αρχίζει να δέχεται ασφυκτική πίεση, καθώς οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 100. Οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας στην Αττική είναι 122. Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει 50 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι λοιμωξιολόγοι προβληματίζονται έντονα, καθώς στην εξίσωση θα μπει σύντομα και η γρίπη, επιβαρύνοντας ακόμη περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί. Ωστόσο, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν παρά το γεγονός πως είμαστε στον Οκτώβριο, είναι ένα θετικό γεγονός, καθώς οι πολίτες κυκλοφορούν σε ανοιχτούς χώρους.

Εκτός από την Αττική, έχει αυξηθεί συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων και με τον μέσο όρο να κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα λίγο κάτω από τα 400. Οι ειδικοί σημειώνουν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται συνεχώς, κάτι που δεν συνέβαινε την περίοδο του πρώτου κύματος της νόσου.

Ένα από τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί είναι η χρησιμοποίηση της μάσκας να είναι απαραίτητη και στους εξωτερικούς χώρους.

Οι συναθροίσεις είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τη διασπορά της νόσου, γι’ αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να αποφασιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πολυπληθή συγκέντρωση που υπήρξε την προηγούμενη Τετάρτη έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες και χωρίς να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, περίμεναν επί ώρες την ιστορική απόφαση.

Τα αποτελέσματα αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία να φανούν μέσα στην εβδομάδα. "Είναι θέμα συγχρωτισμού και τύχης. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι αυτή η συγκέντρωση θα δώσει πολλούς μεταδότες. Έχει όμως τη δυναμική να κάνει ένα γεγονός υπερμετάδοσης. Απευχόμαστε αυτό το σενάριο, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε", τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για τον κορωνοϊό – Σχεδόν 20.000 παραβάσεις από τον Αύγουστο

"Σαρώνει" όλη τη χώρα η Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 19.685 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 19.669 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 16 των 300 ευρώ.

Αρνητική "πρωταθλήτρια" αναδεικνύεται η Ήπειρος με 56 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονίθα με 48 πρόστιμα και η Στερεά Ελλάδα με 40.

Όπως τονίζει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μόνο την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 40.831 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

8 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 3 καταστήματα από τα οποία 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Πελοπόννησο.

Εξάλλου, από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 811 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 68 άτομα.

•    2 για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες 1 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 158 σχετικές παραβάσεις.

•    4 για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 216 σχετικές παραβάσεις.

•    278 για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

  •     56 στην Ήπειρο,
  •     48 στην Κεντρική Μακεδονία,
  •     40 στη Στερεά Ελλάδα,
  •     36 στη Θεσσαλονίκη,
  •     18 στο Βόρειο Αιγαίο,
  •     14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  •     14 στην Αττική,
  •     14 στα Ιόνια Νησιά,
  •     13 στο Νότιο Αιγαίο,
  •     10 στην Κρήτη,
  •      9 στη Δυτική Ελλάδα,
  •      3 στη Θεσσαλία,
  •      2 στην Πελοπόννησο και
  •      1 στη Δυτική Μακεδονία.