Γιατί τα F-35 είναι ακατάλληλα για την Ελληνική Αεροπορία

Τα Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική περιοχή ιδιαίτερα μεγάλης στρατηγικής αξίας, με κύριο χαρακτηριστικό ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και απειλών ασφαλείας, με υπαρκτό το ενδεχόμενο της αποσταθεροποίησης. 

Η παρουσία αεροπλανοφόρων, φρεγατών, πυρηνικών υποβρυχίων, μαχητικών 5ης γενιάς, αντιαεροπορικών και άλλων όπλων κρατών όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας με διαφορετικά στρατηγικά συμφέροντα δημιουργεί τρομερές επιπλοκές.

Οι παραπάνω δυνάμεις διεκδικούν τη «μερίδα του λέοντος» στον ορυκτό πλούτο της περιοχής αλλά και την ασφάλεια των χερσαίων/θαλάσσιων αγωγών μεταφοράς ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) προς την Ευρώπη. Πρόκειται για μια εικόνα που δεν επιτρέπει αισιόδοξες σκέψεις για ειρηνική διευθέτηση εκκρεμών διεθνών και διμερών ζητημάτων που άπτονται της γεωοικονομίας και της πολιτικής.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Κουρδικό, το Συριακό, το Παλαιστινιακό, το Κοσσοβαρικό, το Ουκρανικό και άλλα. Είναι προφανής η «διαπλοκή» της ενεργειακής πολιτικής, της γεωπολιτικής και της διπλωματίας των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Διαβάστε περισσότερα στο slpress.gr