Quantcast

Γώγος: Με τεστ οι ανεμβολίαστοι για ψώνια και εσωτερικούς χώρους

Εμβολιασμός ή συνεχή τεστ θα είναι το δίλημμα τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Χ. Γώγο.

Την ανησυχία του για τη νόσηση και τη μεταφορά του ιού από τα παιδιά προς τους γονείς και ευπαθείς ομάδες μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο Παρέα» ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος. «Τα δεδομένα του καλοκαιριού και η μετακινήσεις από και προς τα νησιά κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη εμβολιασμού και προς τις μικρότερες  ηλικιακές ομάδες».

Ανέφερε επίσης ότι η μάσκα δε φεύγει από τα μέτρα πρόληψης και ότι τα διαγνωστικά τεστ είναι απαραίτητα  στους χώρους εργασίας εφόσον το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών δεν ξεπερνά το 80%.

Στους κλειστούς χώρους, ειδικά από τον Σεπτεμβρη, κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να μπορόυν να εισέρχονται οι  ανεμβολίαστοι, όπως καικ για να ψωνίσουν.

«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει - γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός και στα παιδιά

Στην μετάλλαξη «Δέλτα» που αλλάζει τα δεδομένα στον αγώνα κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκαν επίσης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Οι δύο καθηγητές εστίασαν την προσοχή τους στον εμβολιασμό του παιδιών.

Ο κ. Σκουτέλης συνέστησε στους γονείς να συμβουλευτούν τους παιδιάτρους για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους , ενώ ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως έχουμε θρηνήσει τρία Ελληνόπουλα κάτω των 18 ετών.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην νέα έξαρση της πανδημίας από Σεπτέμβριο, με εκτεθειμένους τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο 3ης δόσης, ο κ. Σκουτέλης σημείωσε πως οι πρώτοι που θα την λάβουν είναι όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση.