Quantcast
H «μάχη» των αιγιαλών: Οι καταγγελίες για τις παραλίες έβγαλαν λαβράκια - Real.gr

H «μάχη» των αιγιαλών: Οι καταγγελίες για τις παραλίες έβγαλαν λαβράκια

Το ελικοδρόμιο στη Νάξο, η πλωτή εξέδρα στην Πάρο και οι αυθαιρεσίες σε παραλίες της Αττικής.

Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στην άνοιξη, ωστόσο η «μάχη» για τους χώρους των παραλιών έχει αρχίσει για τα καλά. Την περασμένη Κυριακή, οι αστυνομικές Αρχές, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησαν σε παραλία της Αναβύσσου, προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις για παράνομη κατάληψη παραλίας.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων που κατείχαν άδεια καντίνας είχαν προβεί σε τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ηχείων, μετατρέποντας τις καντίνες σε beach bars. Επιπλέον, είχαν εγκαταστήσει σε μεγάλη έκταση της παραλίας ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Οπως αποκαλύπτει η Realnews, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που παρατηρούνται παρατυπίες σε παραλίες και αιγιαλούς, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε μπει στους θερινούς μήνες.

Πλωτές εξέδρες σε κοσμικές παραλίες, ξαπλώστρες πάνω στο κύμα, πέτρινα τοιχία πάνω στην άμμο ακόμα και ελικοδρόμιο σε Natura περιοχή είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Πάρου έχουν προκαλέσει οι πλωτές εξέδρες που κατασκευάστηκαν στις παραλίες Μαρτσέλο και Φάραγγα. Yποστηρίζουν ότι το νησί τους κινδυνεύει να μετατραπεί σε «θεματικό πάρκο» με σκάφη, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, μια πλωτή εξέδρα, μήκους περίπου 40 μέτρων, έχει τοποθετηθεί στo Μαρτσέλο για να εξυπηρετούνται τα σκάφη που προσδένουν στην κοσμική παραλία, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τους λουόμενους που απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Η Τόνια Παντελαίου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου, μιλά στην «R» και εξηγεί ότι τα πρώτα δείγματα της σεζόν δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς κάποιοι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν συμμορφώνονται με τους νόμους.

«Ακόμα είναι νωρίς για να δούμε τι παρατυπίες θα γίνουν και φέτος στις παραλίες του νησιού μας. Ακόμα οι επιχειρήσεις δεν έχουν στηθεί. Ωστόσο, αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι κατασκευάστηκαν πλωτές εξέδρες πολλών μέτρων, στις παραλίες Μαρτσέλο και Φάραγγα, που ξεκινούν από την παραλία και καταλήγουν στη θάλασσα. Σκοπός τους είναι η πρόσδεση σκαφών», δηλώνει στην «R», η Τ. Παντελαίου, η οποία κάνει λόγο για έναν ανεξέλεγκτο πόλεμο.

«Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες άδειες εγκρίθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας χωρίς να αναλογίζεται κανείς το κακό που συμβαίνει στον τόπο μας. Υποτίθεται ότι θα παραμείνουν για εννέα μήνες. Κόβουν την παραλία και τη θάλασσα στη μέση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κολυμπήσουν οι λουόμενοι. Πρόκειται για δύο κοσμικές παραλίες, στις οποίες δυστυχώς θα βλέπουμε να έρχονται 50 60 σκάφη ημερησίως, μετατρέποντας τη θάλασσα σε λιμάνι», καταλήγει το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου.

Παραβιάσεις νομοθεσίας

Για ακόμη μια χρονιά στο νησί της Νάξου εντοπίζεται πλήθος αυθαιρεσιών στους αιγιαλούς. Οπως καταγγέλλουν μέλη της Κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», στην παραλία της Πλάκας, εντός της ζώνης που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, καταγράφονται σοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα, ακόμη και δημιουργία ιδιωτικού ελικοδρομίου.

Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιοποιεί η «R», έχει κατασκευαστεί από ιδιώτη ένας αυτοσχέδιος χώρος προσγείωσης και απογείωσης ελικοπτέρου, μόλις 20 μέτρα από την παραλία, σε περιοχή εντός της ζώνης Natura 2000.

Λίγα μέτρα παρακάτω, στο τέρμα της παραλίας της Πλάκας, τα μέλη του Κινήματος διαπίστωσαν ότι στον υπαίθριο χώρο νεόκτιστης βίλας έχουν κατασκευαστεί μπαρ και μπάρμπεκιου κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα.

Παράλληλα στην ίδια ακτή, τα ομπρελοκαθίσματα έχουν τοποθετηθεί μέχρι το κύμα. «Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κάποιοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να φτιάχνουν παλάτια στην άμμο και να βάζουν έπιπλα και ξαπλώστρες πάνω στο κύμα. Το πιο κραυγαλέο, ωστόσο, είναι η δημιουργία ιδιωτικού πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρου μόλις είκοσι μέτρα από την παραλία της Πλάκας», δηλώνει στην «R» η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της Κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».

Για την ανομία στις παραλίες και στους αιγιαλούς της Αττικής μιλά στην «R» ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επισημαίνοντας ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει υπάρξει, ακόμα πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν.

«Ο δήμος μας έχει ήδη κάνει τους εντατικούς ελέγχους ώστε να αποφύγουμε εικόνες παρανομιών και κατάληψης παραλιακού χώρου. Είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί και λειτουργούμε προληπτικά, ώστε να μη βρεθούμε θεατές δυσάρεστων καταστάσεων», επισημαίνει ο Γρ. Κωνσταντέλλος, αναφέροντας ότι, παρά τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι πολίτες όσο και οι Αρχές για τον έλεγχο στους αιγιαλούς, πολλές φορές παρουσιάζονται προβλήματα στη χρήση τους.

Εφαρμογή mycoast

Για παράδειγμα στην εφαρμογή mycoast, όπως έχει αποδειχθεί από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι περισσότερες καταγγελίες των πολιτών δεν αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως αρνητικές κριτικές στις επιχειρήσεις για την παροχή υπηρεσιών και την ακρίβεια.

Αντιθέτως, οι καταγγελίες θα έπρεπε να αφορούν την παράνομη κατάληψη του χώρου, τη σήμανση και την έλλειψη σύμβασης σε εμφανή σημεία. Η εφαρμογή mycoast καλύπτει δορυφορικά όλες τις παραλίες της χώρας και δείχνει το ακριβές περίγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να είναι τοποθετημένα τα ομπρελοκαθίσματα.

Σε περίπτωση που αυτά υπερβαίνουν τις οριοθετημένες γραμμές, τότε ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει μήνυμα για να καταγγείλει τις παραβιάσεις.

«Τα τεχνολογικά εργαλεία είναι πολύ σημαντικά, δυστυχώς όμως υπάρχουν και κάποιες αδυναμίες στον νόμο για τους ελέγχους, οι οποίες δυσκολεύουν το έργο μας και πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται από μεικτά κλιμάκια σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον συντονισμό των κλιμακίων που πραγματοποιούν τις αυτοψίες. Συνολικά, υπάρχει μια διαχρονική αδυναμία να επιβάλει η πολιτεία τους νόμους και με αυτόν τον τρόπο ευνοεί τους παραβάτες», λέει ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Την ίδια στιγμή, ο Γρ. Κωνσταντέλλος, εκτός από τις παρατυπίες στους αιγιαλούς, αναδεικνύει ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό των μικροκλοπών στις παραλίες. «Εχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και αντικειμένων αξίας από τους λουόμενους, δυστυχώς κυρίως από εφήβους. Οι νεαροί σπάνε τα αυτοκίνητα που βρίσκονται παρκαρισμένα πλησίον των παραλιών και αρπάζουν ό,τι βρουν μέσα σε αυτά. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε ενημερώσει τις Αρχές προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των περιπολιών», δηλώνει ο δήμαρχος.

Μεικτά κλιμάκια

Μετά την εξόρμηση σε παραλία της Αναβύσσου για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού, όπου διαπιστώθηκε ότι καντίνες είχαν μετατραπεί σε beach bars, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία γνωστοποιεί ότι το προσεχές διάστημα θα εντατικοποιηθούν οι αυτοψίες στις παραλίες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», τόσο οι αστυνομικές Αρχές όσο και τα ελεγκτικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν ελέγχους για να αποτραπούν περιστατικά καταπάτησης παραλιών και παρανομίες στους αιγιαλούς.

Στόχος των Αρχών είναι αυτό το καλοκαίρι να επιτευχθούν ακόμα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι, όταν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε διάστημα 60 ημερών προχώρησαν σε συνολικά 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών σε 630 παραλίες όλης της χώρας.

Πρόκειται για τους πιο εκτεταμένους ελέγχους -και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- που έχουν διενεργηθεί ποτέ στις ελληνικές παραλίες, στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα η εφαρμογή mycoast, καθώς και drones και δορυφορικές εικόνες.

Κατά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών (με τη συνδρομή των κατά τόπους δήμων και της ΕΛ.ΑΣ.) ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν συνολικά 682 παραβάσεις.

Συνολικά, ελήφθησαν 400 διοικητικά μέτρα και εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης επιχειρήσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Οι περιοχές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες ήταν η Χαλκιδική, η Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Πρέβεζα, η Κέρκυρα, τα Χανιά, η Μεσσηνία, ο Πειραιάς, η Δυτική Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και η Καβάλα, ενώ οι περιοχές με τα υψηλότερα πρόστιμα ήταν η Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο.

Οι κανόνες

Οι επιχειρήσεις που τοποθετούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που έχουν τεθεί. Σκοπός των κανόνων είναι να μην αποκλείουν σε κανέναν πολίτη την πρόσβαση στις παραλίες, αλλά και να διασφαλίζεται ότι όλοι θα έχουν επαρκή χώρο. Σύμφωνα με τους κανόνες, τουλάχιστον το 50% της παραλίας θα πρέπει να μένει ελεύθερο.

Παράλληλα, το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Επιπλέον, τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν έως το 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή έως το 30% σε περίπτωση που αυτές βρίσκονται σε περιοχές Natura, αλλά και να απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη θάλασσα.

Σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση που υπάρχουν δύο επιχειρήσεις, τότε τα ομπρελοκαθίσματά τους θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έξι μέτρα, δηλαδή τρία μέτρα από κάθε πλευρά.

Οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν τις ειδικές πινακίδες, τις οποίες έχουν υποχρέωση να αναρτούν οι επιχειρήσεις σε εμφανή σημεία. Σε αυτές τις πινακίδες αναφέρονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία της επιχείρησης, η άδειά της αλλά και ο χώρος που έχει μισθώσει.

Φέτος, οι μισθώσεις όλων των παραλιών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την 1η Ιουνίου. Το 2024 ήταν χρονιά-ορόσημο και για τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεπεραστούν κατά πολύ οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί από τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι παραχωρήσεις ανήλθαν σε 1.650, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για 1.200. Συνολικά διενεργήθηκαν 1.800 δημοπρασίες, εκ των οποίων 150 κρίθηκαν άγονες καθώς είτε δεν υπήρξε ενδιαφέρον είτε ο επιτυχών της δημοπρασίας υπαναχώρησε λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

34

35

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR