Quantcast

Η αίθουσα «Ίρις» ακτινοβολεί - Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ δίνει ξανά ζωή στην ιστορική αίθουσα

Η ιστορική αίθουσα «Ίρις», μία από τις πρώτες κινηματογραφικές,  η οποία στα σχεδόν 100 χρόνια ύπαρξής της στο ισόγειο της  Πανεπιστημιακής Λέσχης στη γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας μύησε στην κινηματογραφική παιδεία χιλιάδες φοιτητές αλλά και απλούς σινεφίλ, αποκτά ξανά τη χαμένη της αίγλη.

Η επίμονη προσπάθεια της Πρυτανείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κυρίως το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρύτανη Αθανασίου Δημόπουλου απέφερε εντυπωσιακούς καρπούς. Η αποκατάσταση της ιστορικής αίθουσας, με επαναφορά της στην αρχική της μορφή, σήμανε τη διάσωσή της. Ουσιαστικά το ΕΚΠΑ εκπληρώνοντας ιστορικό χρέος, απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στην αίθουσα, η οποία στα μνημονιακά χρόνια  είχε απαξιωθεί και η δραστηριότητα της είχε ατονήσει. Στη νέα της μορφή η αίθουσα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην προτεραία «ιστορική» της δραστηριότητα με προβολές και σεμινάρια κινηματογράφου.

«Η ιστορική αίθουσα «Ίρις» ακτινοβολεί και πάλι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς μετά από επίμονες προσπάθειες των Πρυτανικών Αρχών, ο χώρος, μετά από πολλά χρόνια, επανήλθε στην αρχική του μορφή, με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του, αλλά με σύγχρονο εξοπλισμό. Η ιστορική αίθουσα, στο ισόγειο του κτηρίου της Πανεπιστημιακής Λέσχης, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους, είναι και πάλι σε θέση να φιλοξενήσει εκδηλώσεις. Η αίθουσα «Ίρις», με επιφάνεια 370 τετραγωνικών μέτρων και ύψος σχεδόν 12 μέτρων, ανεγέρθη το 1927 και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, όπως και ολόκληρη η Πανεπιστημιακή Λέσχη. Σημαντικό τμήμα της πρωτότυπης μελέτης (περίπου 25 σχέδια) έχει διασωθεί και βρίσκεται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος

Η αποκατάσταση που πραγματοποιήθηκε περιλάμβανε εργασίες επισκευής και συντήρησης των εσωτερικών τοιχωμάτων, βαφή όλης της αίθουσας (πλατεία-εξώστες-οροφή), επισκευή και συντήρηση του δαπέδου στον άνω εξώστη, επισκευή και λείανση του μωσαϊκού στο δάπεδο της πλατείας, επισκευή και στίλβωμα του μεγάλου ξύλινου βάθρου της σκηνής και επισκευή-αποκατάσταση των καθισμάτων της αίθουσας. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ηλεκτρολογικές εργασίες, όπως επισκευή των φωτιστικών της αίθουσας και της οροφής καθώς και του περιμετρικού φωτισμού, αντικατάσταση των λαμπτήρων με τοποθέτηση λαμπτήρων led, αντικατάσταση διακοπτών και πινάκων. Τέλος, στα W.C. του υπογείου της Πανεπιστημιακής Λέσχης, έγιναν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και ανακαίνισης, προκειμένου ο χώρος να είναι προσβάσιμος από την αίθουσα «Ίριδα» και να χρησιμοποιείται από τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.