Ημερίδα για τα «28 χρόνια ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ» - Στην Αθήνα ο υπουργός Πολιτισμού Λερνίκ Οβαννισιάν

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Ελλάδα, του Υπουργού Πολιτισμού, Νεολαίας και Τουρισμού της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) Δρ. Λερνίκ Οβαννισιάν, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «28 χρόνια ανεξαρτησίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Ο δρόμος για την αναγνώριση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671).

Κύριος εισηγητής θα είναι ο Υπουργός Δρ. Λερνίκ Οβαννισιάν, ενώ με ομιλίες τους θα παρέμβουν ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων κ. Αφεντούλης Λαγγίδης.

Στο τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Διοργανώτρια της εκδήλωσης η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ή απλά Αρτσάχ, κοινώς γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1991 - 2017), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η περιοχή θεωρείται από τον ΟΗΕ μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών. Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της ΕΣΣΔ και κάποιες γειτονικές περιοχές που τη δίνουν κοινά σύνορα με την Αρμενία προς τη δύση, το Ιράν στα νότια, και το Αζερμπαϊτζάν στα βόρεια και τα ανατολικά.

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με αρμενικό κατά βάση πληθυσμό διεκδικήθηκε τόσο από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, όσο και από την Πρώτη Δημοκρατία της Αρμενίας, όταν οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1918, μετά την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Κατά τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, το 1923, ιδρύθηκε η αυτόνομη περιοχή (όμπλαστ) του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η περιοχή υπήρξε το κέντρο μιας νέας διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Το 1991, ένα δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ και τη γειτονική επαρχία Shahumian και οδήγησε στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Οι μεγάλης κλίμακας εθνοτικές συγκρούσεις οδήγησαν στον Πόλεμο του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο διάστημα 1991-1994, που τελείωσε με κατάπαυση του πυρός και διαμόρφωσε τα σύνορα που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι προεδρική δημοκρατία (μετά το δημοψήφισμα του 2017, όπου εγκρίθηκε και η μετονομασία της χώρας) με ένα νομοθετικό σώμα.

Η εξάρτηση του Αρτσάχ από την Αρμενία σε πολλούς τομείς είναι τόσο μεγάλη που λειτουργεί ως de facto μέρος της Αρμενίας.

Η χώρα είναι ορεινή, ο πληθυσμός είναι κυρίως Χριστιανικός και στενά συνδεδεμένος με την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία. Πολλά ιστορικά μοναστήρια είναι δημοφιλή στους τουρίστες, που προέρχονται ως επί το πλείστον από την αρμενική διασπορά, καθώς τα ταξίδια διεξάγονται εύκολα μόνο μεταξύ της Αρμενίας και του Αρτσάχ.