Quantcast

Κακοκαιρία «Ελπίς»: «5,5 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό» - Βίντεο

Oυρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στην Αττική Οδό από οδηγούς που εδώ και πολλές ώρες είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ιδια εικόνα επικρατεί και για τους οδηγούς που βρίσκονται τόσο στη Μεσογείων όσο και στην Κατεχάκη και πέριξ του περιφερειακού Υμηττού με την χιονόπτωση να δυναμώνει, καθώς εντός των επόμενων ωρών αναμένονται χιονοθύελλες με την κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. 

«Είμαστε εδώ, ακινητοποιημένοι, δεν έχει περάσει ένα εκχιονιστικό. Είμαι στην Αττική Οδό, πριν τη Μαραθώνος μετά την έξοδο του περιφερειακού Υμηττού. Δεν έχουμε νερό να πιούμε, δεν μπορούμε να κουνηθούμε» λέει ένας οδηγός, ενώ άλλος καταγγέλλει ότι «είμαι 5,5 ώρες στην Αττική οδό από Μαρκόπουλο παλεύω να πάω Παλλήνη κι έχω κάνει ένα χιλιόμετρο σε 5,5 ώρες».

Στο ύψος της Ανθούσας στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς αεροδρόμιο έχει διπλώσει νταλίκα.  Χαρακτηριστική ήταν και η καταγγελία οδηγού, ο οποίος βρίσκεται 4 ώρες στο αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό: «με τη σύζυγό μου που είναι 6 μηνών έγκυος κι ένα παιδί 3 ετών. Ευτυχώς είχαμε ένα τοστ κι έφαγε το παιδί, εμείς είμαστε νηστικοί...».

Ο δημοσιογράφος, Άκης Παυλόπουλος, που βρίσκεται στο σημείο εδώ και ώρες, καταγγέλλει την κατάσταση και απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να γίνει κάτι, επισημαίνοντας πως δεν κινείται τίποτα.

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αττική Οδός για τις ουρές χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

«Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ομαλοποιείται σταδιακά η κυκλοφορία

Σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό, όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτουν ότι έπειτα από προσπάθειες της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας η κυκλοφορία σταδιακά ομαλοποιείται.

Η Τροχαία έχει ξεκινήσει ήδη αντιδρομήσεις στις εισόδους για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων 

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με την Τροχαία, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.