Quantcast

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Προβλήματα στην Αττική - Διακοπές ρεύματος - Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Σε λευκό κλοιό το λεκανοπέδιο με πυκνές χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα. Ποιοι δρόμοι είνια κλειστοί. Αναβάλλονται οι σημερινοί εμβολιασμοί στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία "Μήδεια", που χτυπά την Αττική με ισχυρές χιονοπτώσεις, προκαλώντας προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία, όσο και στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών.

Δείτε στο PDF που ακολουθεί σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της χώρας υπάρχουν προβλήματα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας

Οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, που σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», και οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης, με μειούμενη όμως ένταση από αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Κυκλάδων, ενώ χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται κατά τόπους στις Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Από το βράδυ της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κεντρική Εύβοια, στα βόρεια της Αττικής και στη Δυτική Κρήτη και έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 θα σταματήσουν.

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ της Τρίτης δεν θα ξεπερνούν τα 6 έως 7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, όπου θα φτάνουν τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα φτάσει και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και τα ορεινά ηπειρωτικά, όπου κατά τόπους θα πέσει κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης 16/2 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 17/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι μπλε αποχρώσεις υποδεικνύουν την εκδήλωση βροχής/χιονόνερου και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση των χιονοπτώσεων.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σε δεκάδες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας εντοπίζονται αυτήν την ώρα οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η πλειονότητα των οποίων οφείλονται σε σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα Βόρεια προάστεια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 600 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ. Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα εντοπίζονται:

Στην Αττική στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, 'Αγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς 'Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Πού εντοπίζονται προβλήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω της χιονόπτωσης

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Πειραιάς- Αττική στη γραμμή 1 του Μετρό ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει το τμήμα Αττική- Κηφισιά, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Επίσης, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του Τραμ σε ολόκληρο το δίκτυο.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι τεχνικοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη λειτουργία των τρένων και του προαστιακού, λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο σιδηροδρομικό δίκτυο και το δίκτυο του προαστικού.

Σήμερα το πρωί έγινε ένας μικρός εκτροχιασμός βαγονιού του προαστιακού στις Αχαρνές χωρίς -ευτυχώς- να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, αλλά το συμβάν έχει προκαλέσει προβλήματα στο δίκτυο με αποτέλεσμα να διακοπεί για κάποιες ώρες η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Επίσης, πρόβληματα παρατηρούνται από χθες στην ηλεκτροκίνηση των συρμών του προαστιακού προς Κόρινθο και Χαλκίδα λόγω της διακοπής ρεύματος σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται ή να αλλάζουν τα δρομολόγια.

Τέλος, προβλήματα εντοπίζονται και στα κλειδιά (διακλάδωσης γραμμών), καθώς δεν υπάρχει θερμαινόμενος εξοπλισμός αυτού του είδους στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

.

Παραμένουν τα προβλήματα και σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω θυελλωδών ανέμων στο ανατολικό Αιγαίο

Παραμένουν τα προβλήματα και σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Πόρο, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές και τροποποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.