Quantcast

«Καμπανάκι» ειδικών για τη χαλάρωση: Σε 15 μέρες θα έχουμε πρόβλημα! - Προτείνουν πολιτικό μορατόριουμ για τις πορείες

Τα κορωνο-πάρτι, οι αποκριάτικες, συγκεντρώσεις και οι πορείες έχουν ανησυχήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς, που χτυπούν από τώρα «καμπανάκι κινδύνου» επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα που θα φανεί στις επόμενες 10 με 15 ημέρες. Παράλληλα προτείνουν πολιτικό μορατόριουμ για τις πορείες.

«Υγειονομική βόμβα» χαρακτήρισε τις εικόνες ξέφρενου αποκριάτικου πάρτι στην Ξάνθη εν μέσω πανδημίας ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Σκάι ενώ επεσήμανε ότι δεν πετύχαμε τον στόχο του αυστηρού lockdown.

«Είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί δεν θα φορούν μάσκα. Προφανώς η Θράκη που δεν είχε πρόβλημα, θα δείτε ότι θα αρχίσει μέσα σε 10-15 μέρες να έχει» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το lockdown έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα απ’ ότι θα θέλαμε. «Ο κόσμος δεν το εφαρμόζει τόσο πολύ. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση. Υπάρχουν οι μεταλλάξεις». 

Τόνισε ότι η εικόνα είναι τραγική στην Αθήνα και ότι το σύστημα είναι πέρα από τα όρια του. 

Ο ίδιος πρότεινε τη επόμενη βδομάδα ή μεθεπόμενη να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις όπου όπως ανέφερε δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα συνωστισμός διότι σε μια μικρή επιχείρηση δεν περιμένουν πολλοί πελάτες.

«Έτσι θα άρχιζε να κινείται λίγο η οικονομία, ο κόσμος θα έβρισκε μια βαλβίδα εκτόνωσης και αντί να πηγαίνει με το 4 δήθεν βοήθεια στο σπίτι στο σπίτι του φίλου ή του συγγενή να φάει, να πιει και να γλεντήσει θα το έκανε συντεταγμένα. Το ίδιο πιστεύω πρέπει να γίνει με τις καφετέριες και τα εστιατόρια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους. Αντί να πηγαίνει στην πλατεία» πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Ανέφερε πως τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με φίλους και οικογένεια οι οποίοι στην ουσία έχουν κολλήσει ο ένας από τον άλλον πηγαίνοντας ο ένας στα σπίτια του άλλου. «Εκεί γίνεται το μεγάλος μέρος της διάδοσης άρα πρέπει να δώσουμε εναλλακτική διέξοδο στην ανθρώπινη ανάγκη για επαφή. Δεν υπάρχει σωτηρία αν μαζευόμαστε ομαδικά στις πλατείες. Πρέπει με έξυπνους τρόπους να κόψουμε την μετάδοση». 

Δήμαρχος: «Ήταν μια αυθόρμητη συμμετοχή»

«Ήταν μια αυθόρμητη συμμετοχή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης, για τις απίστευτες εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στην πόλη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.   

Όπως εξήγησε «όλη την βδομάδα κάναμε διαδικτυακές εκδηλώσεις για τον κόσμο για να κρατήσουμε λίγο την νότα του καρναβαλιού και να μην στερήσουμε την ψυχολογία της χαράς από την κοινωνία». 

Στο πλαίσιο αυτό όπως σημείωσε είχαν ελαφριά μουσικούλα όλη την βδομάδα ως μια καρναβαλική νότα ψυχαγωγίας. 

«Χθες το απόγευμα βάλαμε την μουσική 17.00 -20.00 που βάζουμε και κατά της 19.00 παρατηρήθηκε μια μεγάλη συμμετοχή νεολαίας και να στάματανε στην πλατεία. Αμέσως ο πρόεδρος με άλλους παράγοντες σταμάτησαν την μουσική και ανέφεραν ότι δεν είναι σωστό αυτό γιατί είχαν φέρει και ατομικά μεγάφωνα». 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το περίμεναν δήλωσε πως «ήμασταν σε μια ετοιμότητα αν συμβεί αυτό αμέσως να σταματήσουμε και να διαλύσουμε τον κόσμο αλλά επειδή δεν υπήρχε κανένα μάζεμα αυθόρμητο

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ήταν νεαρά παιδιά 15- 17 που θέλανε να εκτονωθούν και πως αμέσως τελείωσε η υπόθεση. 

Βατόπουλος: Οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα - Να υπάρξει ένα πολιτικό μορατόριουμ

Να υπάρξει μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις πρότεινε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι» και εξήγησε τι εννοεί.

"Ο ιός διασπείρεται σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων. Θα ήταν σκόπιμο σε αυτή τη φάση να υπάρχει ένα μορατόριουμ και από την πλευρά της κυβέρνησης να μην κατεβάζει νομοσχέδια τα οποία δημιουργούν προβλήματα εφόσον αυτό το πράγματα είναι δυνατόν, και από την πλευρά της αντιπολίτευσης για το ίδιο πράγμα. Οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και να έχουμε μεγάλη αύξηση. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά, αλλά αν είναι δυνατόν να μην προκαλούμε σε αυτή τη φάση, θα ήταν πολύ καλό" ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

"Όταν εννοώ μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων. Και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και των συλλογικοτήτων και των πάντων. Η χώρα αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό και όλα τα άλλα ας πάνε αργότερα. Έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα", τόνισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας.

"Ο ιός αυτός έχει και το εξής χαρακτηριστικό. Επειδή δεν έχει πολύ μεγάλη θνητότητα ή νοσηρότητα, δηλαδή όποιος κολλάει να αρρωσταίνει βαριά, πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα η οποία είναι πληθυσμιακή. Δηλαδή από τους 100 θα μολυνθούν, 1-2 θα αρρωστήσουν βαριά, συνεπώς οι άλλοι 98 δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν άρα δεν παίρνουν και πολύ σοβαρά το πρόβλημα. Είναι μια ύπουλη κατάσταση. Ο καθένας από εμάς αισθάνεται ότι κατά 98% την έχει γλιτώσει. Και αυτό λειτουργεί αντίστροφα. Σου λέει ας κάνουμε και το πάρτι μας, ας κάνουμε και τα Κούλουμα, ας κάνουμε και το καρναβάλι. Αυτή είναι η επιτυχία του ιού. Αυτό το ύπουλο" είπε για τον κορωνοϊό ο κ. Βατόπουλος.

Όπως ανέφερε, "η βρετανική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Το δεύτερο ή τρίτο κύμα των επιδημιών αυτών είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο κρούσματα παραδοσιακά, το έχουμε δει διαχρονικά στις επιδημίες γρίπης. Η διαφορά εδώ είναι ότι αν και περισσότερα τα κρούσματα είναι πιο ήπια και σε νεότερες ηλικίες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, προφανώς και λόγω των εμβολιασμών, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα σε σχέση με το πρώτο κύμα".