Quantcast

«Καμπανάκι» για την έξαρση κρουσμάτων - Όλα όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Από τη Δευτέρα (22/11) όλοι οι ενήλικες μη εμβολιασμένοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ως εκ τούτου οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν μη εμβολιασμένοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και τα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα: 

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες, με βάση τα νέα μέτρα, δεν θα μπορούν πλέον να μπαίνουν (εκτός από την εστίαση) ούτε σε μουσεία, θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια. Δεν θα μπαίνουν ούτε με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Αντίθετα, παραμένει η υποχρέωση για τεστ προκειμένου να μπουν σε κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης, εκκλησίες και τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους (φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Από τις 10 το πρωί το λιανεμπόριο

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές αλλά το μέτρο αυτό δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τα μέτρα, για τις επιχειρήσεις εστίασης, λιανεμπορίου και ψυχαγωγίας που θα ισχύσουν από Δευτέρα. 

Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30, για να μην υπάρχει τόσο μεγάλος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια

Με μάσκα και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να εισέρχονται στα κομμωτήρια οι πολίτες, ενώ όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό rapid test.

Tα πέντε νέα μέτρα

1. Από την επόμενη Δευτέρα 22/11 όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

2. Επίσης, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

3. Το τρίτο μέτρο αφορά στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στα ΜΜΜ τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. Έτσι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Σε αυτό το μέτρο θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

4. Τέταρτο μέτρο είναι η συνέχιση των ελέγχων αλλά με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. «Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις». 

5. Τέλος, ως πέμπτο μέτρο ανακοινώθηκε η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών και σήμερα υπογράφηκε από τον ίδιο η σχετική διάταξη. Επίσης, γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Ο νέος χάρτης της καθημερινότητας 

Επιπλέον, από τις 13 Δεκεμβρίου, οι πολίτες άνω των 60 ετών δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, εφόσον έχουν παρέλθει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. 

Με βάση τον πίνακα που ακολουθεί, η πρόσβαση των ανεμβολίαστων περιορίζεται σε αγορές τροφίμων, φαρμακεία και αστικές μετακινήσεις. 

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.