Quantcast

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου - Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν 304 πολίτες - Το σκεπτικό

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, 304 πολίτες ζητώντας να «παγώσουν» οι εργασίες. 

Επίκληση στις προηγούμενες αποφάσεις που έκριναν νόμιμες τις εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, κάνει το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας το αίτημα προσωρινής διαταγής που υπέβαλαν 304 πολιτών ζητώντας να «παγώσουν» οι εργασίες επειδή προσβάλλεται η προσωπικότητά τους.

   Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι «το δικαστήριο δεν πιθανολογεί ότι υφίσταται προσβολή της προσωπικότητας, επειδή οι εργασίες στηρίζονται σε νομίμως ειλημμένες αποφάσεις της Διοίκησης (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), η νομιμότητα των οποίων κρίθηκε από αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας».

   Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

   Η προσωρινή διαταγή είχε ζητηθεί με τη διαδικασία της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, η κύρια συζήτηση των οποίων προσδιορίστηκε για τον προσεχή Ιανουάριο.

Η σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε σήμερα το πρωί. Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας η συζήτηση ενώπιον της Προέδρου Υπηρεσίας, κατά την οποία οι αιτούντες, δια των συνηγόρων τους, έκαναν λόγο για «προσβολή της προσωπικότητάς τους», ισχυριζόμενοι ότι θίγεται το «δικαίωμά τους να απολαμβάνουν το μνημείο ακέραιο και αυθεντικό».

Αντικρούοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς, οι νομικοί εκπρόσωποι της «Αττικό Μετρό» και της αναδόχου εταιρείας, χαρακτήρισαν ως «νόμω αβάσιμο» το παραπάνω αίτημα και τόνισαν την παντελή έλλειψη κινδύνου του δικαιώματος που επικαλούνται οι 304 πολίτες. Υποστηρίχθηκε δε, ότι εάν γίνει δεκτή η προσωρινή διαταγή και «παγώσουν» οι εργασίες τίθενται σε κίνδυνο τα χρονοδιαγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου εν συνόλω.

Πρόσθετη παρέμβαση για την απόρριψη του αιτήματος άσκησαν το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.