Quantcast

Κάρπαθος: Πώς συνέβη η τραγωδία με την 40χρονη ιστιοπλόο

Άνεμοι έντασης 7 μποφόρ (111χλμ./ώρα) έπνεαν στην περιοχή που σημειώθηκε η τραγωδία κατά τη διάρκεια του διεθνούς ιστιοπλοΐκού αγώνα Aegean 600 το βράδυ της Δευτέρας με μια 40χρονη γυναίκα, μέλος πληρώματος, να χάνει τη ζωή της.

Όλα ξεκίνησαν όταν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς έπνεαν άνεμοι με 60 μίλια την ώρα και κύματα ύψους δύο μέτρων, δύο μέλη ιστιοπλοϊκού σκάφους με σημαία Ισπανίας, έπεσαν στη θάλασσα, τα ιστία του σκάφους έσπασαν. Ο συναγερμός ήταν άμεσος αλλά τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

«Η κοπέλα χτυπήθηκε από το πανί. Αυτό κάπως ξέφυγε, τους πέταξε στην θάλασσα και πήρε από κάτω το σκάφος και τις τραυμάτισε θανάσιμα», είπε ο αντιδήμαρχος Κάσου Γιάννης Νικολάου.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος προβληματίζουν, θα καταγγείλουν θέματα κανονισμού ασφαλείας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η 40χρονη πήγε να ανοίξει το πανί, έπεσε στη θάλασσα και τη χτύπησε κάτω από το σκάφος ένα «πόδι» που έχουν τα ιστιοπλοϊκά στην μέση.

Την ίδια ώρα, αίσθηση και αντιδράσεις προκάλεσε η ανάρτηση της διοργανώτριας που εστίαζε στο ρεκόρ και το αποτέλεσμα του αγώνα και όχι στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής μίλησε στο MEGA.

«Είναι η τέταρτη χρονιά που διοργανώνουμε αυτό το μεγάλο διεθνή αγώνα. Καταρχάς οι συμμετοχές των σκαφών είναι 69 από 22 χώρες από όλο τον κόσμο. Oι συνθήκες που επικρατούσαν ήταν εντάσεις ανέμου πολύ μεγάλες περνούσαν τα 9 μποφόρ πήγαν να κατεβάσουν από μπροστά τα πανιά τους και ένα τεράστιο κύμα τους πηρέ τους δυο ιστιοπλόους έναν άντρα και μια γυναικά και τους έριξε μέσα στην θάλασσα δυστυχώς η γυναίκα ήταν πιο ελαφριά και την πέταξε λίγο πιο μακριά μπροστά από το σκάφος και εν συνέχεια περνώντας το σκάφος τη χτύπησε με το πηδάλιο του», είπε ο Ιωάννης Βαραμουδάκης, Πρόεδρος παν. ομίλου ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης.

H άτυχη Γαλλίδα δραστηριοποιούταν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στις Κάννες σε πολυτελές ξενοδοχείο. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως εξής:

«Η Άννα Κονοντσούκ, μια νεαρή Γαλλίδα με καταγωγή από την Ουκρανία, κατάφερε να τοποθετηθεί στην θέση της ρεσεψιονίστ. Αυτός είναι ο άνθρωπος που συγκεντρώνει τις σλαβικές παραδόσεις, την τέλεια γνώση της νοοτροπίας των χωρών του μετασοβιετικού χώρου και που συμβιβάζει τις απαιτήσεις τους στον καθορισμό της ποιότητας εργασίας και εξυπηρέτησης, με τη γαλλική νοοτροπία».

Το σκάφος είναι δεμένο στην Κάσο μετά το ατύχημα. Είναι καινούργιο, κατασκευής 2024, ελλιμενίζεται στο Λαύριο και διατίθεται προς ενοικίαση με τιμές που για κάθε εβδομάδα είναι στα 4000 περίπου ευρώ ή από 500 την μέρα.

Αίσθηση προκαλεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του newsit, υπήρξε και άλλο περιστατικό, με τον τραυματισμό ενός 61χρονου επιβαίνοντα ιστιοφόρου σκάφους με σημαία της Πολωνίας.

O ιστιοπλόος και πρώην πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Νίκος Καραγεωργίου, μίλησε στο MEGA για το τι συνέβη με την Γαλλίδα ιστιοπλόο.

«Όλα τα σκάφη, περισσότεροι από 1.000 ιστιοπλόοι, διεξήλθαν. Το λάθος είναι ότι η ιστιοπλόος δεν ήταν δεμένη με τους ιμάντες για την ασφάλειά Της.  Οι δύο ιμάντες από την πλώρη ως την πρύμνη δεν μπορούν να φύγουν από το σκάφος. Ή δεν είχε δεθεί ο ιμάντας ή λύθηκε για να γυρίσει το πανί. Εκεί στο κατέβασμα τη πρύμνης την χτύπησε στο κεφάλι. Ο άλλος ιστιοπλόος απομακρύνθηκε από το σκάφος συνειδητά και τον περισυνέλλεξαν».