Quantcast

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στον Άγιο Παντελεήμονα

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Μετά από εντολή της προϊσταμένης, στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Την ίδια ώρα σχετική έρευνα ξεκίνησε και Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται πως για τα γηροκομεία οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει ειδικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων και ισχύει αυστηρό πρωτόκολλο.

Σαράντα τα κρούσματα στο γηροκομείο

Σαράντα είναι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα κορωνοϊού από τη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Νωρίς το πρωί ηλικιωμένοι που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19 .

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέφερε ότι κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.  

«Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας... Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές» υπογράμμισε και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας - Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Τη Μονάδα επισκέφθηκαν χθες ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.