Quantcast

Καθήλωσε το κοινό το Ορατόριο «Παναγία η Μητέρα του Φωτός»

Με μεγάλο ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε το κοινό στο κάλεσμα να υμνήσει τη Μητέρα του κόσμου μέσα από την καλλιτεχνική ματιά του Γιώργου Θεοφάνους στο ορατόριο «ΠΑΝΑΓΙΑ – Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το τρίπτυχο εικόνας, μουσικής και θεατρικών δρώμενων καθήλωσε του θεατές που για 2 ολόκληρες ώρες ζούσαν με ένταση την κάθε στιγμή, συμμετέχοντας ενεργά στο έργο, στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» και στην παράλληλη αναμετάδοση στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ο Γιώργος Θεοφάνους

Η ηθοποιός Μαριαλένα Ροζάκη

Στο πρώτο μέρος της παράστασης εξιστορήθηκε η διαδρομή της Παναγίας από την στιγμή που οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, την έφεραν στην ζωή ως τη στιγμή της κοιμήσεώς της. Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε η ιστορία της Αγίας Ζώνης και των επτά θαυματουργών εικόνων της, που φυλάσσονται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

Ο βαρύτονος Κύρος Πατσαλίδης

Η μεσόφωνος Ινές Ζήκου

Τα στιγμιότυπα από τους σταθμούς της ζωής της Μητέρας του Φωτός συνοδεύτηκαν από ποίηση και ύμνους που συνέθεσαν Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως ο Νεόφυτος ο Έγκλειστος μεγάλες σύγχρονες Αγιορείτικες Μορφές, όπως ο Γέρων Ιωσήφ Ησυχαστής, ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός, ο Γέρων Θεόκλητος ο Διονυσιάτης, ο Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης, υμνογράφοι, όπως ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, αλλά και ποιητές όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Κωνσταντίνος Καβάφης κ.α.

Ο Πέτρος Γαϊτάνος

Η Δέσποινα Ολυμπίου

Το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους σε κείμενα και σκηνοθεσία της Δέσποινας Γκάτζιου παρακολούθησαν 5.000 άνθρωποι. Την Κίνηση και Χορογραφία ανέλαβε ο Πέτρος Γάλλιας, ενώ την Σκηνική και Ενδυματολογική επιμέλεια η Άση Δημητρολοπούλου.

Τραγούδησαν:

Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Ολυμπίου και ο Πέτρος Γαϊτάνος.

Βαρύτονος ο Κύρος Πατσαλίδης και μεσόφωνος η Ινές Ζήκου.

Η Λίτσα Παπαδοπούλου

Ο Μανώλης Μητσιάς

Συμμετείχαν:

Λυδία Σέρβου, Άντρεα Ιακωβίδου, Μάρκος Μιλτιάδους, Λαϊκή και Παραδοσιακή ορχήστρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Κανών», Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Μικτή Νεανική Χορωδία «Επτάχορδη Λύρα», Παιδική Χορωδία Δήμου Διονύσου.

Η Λυδία Σέρβου

Η Άντρεα Ιακωβίδου, από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας

Την Συμφωνική Ορχήστρα διεύθυνε ο Γιώργος Θεοφάνους με σολίστα τον Μιχαήλ Κολοκοτρώνη και ενορχηστρωτές τους Ντίνο Γιωργούντζο, Αντώνη Σουσάμογλου και Γιώργο Κάρβελο.

Ο Μάρκος Μιλτιάδους, από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας

Τις παραστάσεις διοργάνωσε το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» (το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων) και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Aρχιμανδρίτης Εφραίμ απουσίαζε λόγω ασθένειας και εκπροσωπήθηκε από τον ιερομόναχο πατέρα Ευδόκιμο.

Ο Ιερομόναχος π. Ευδόκιμος Βατοπαιδινός

Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία