Quantcast

Κιβωτός του κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι στα οικονομικά της δομής - Νέες αποκαλύψεις

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» για την Κιβωτό του Κόσμου

Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι δωρεές που έκαναν πολίτες στην «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου τα παιδιά που ζουν εκεί να έχουν μια καλύτερη ζωή. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί του Δημοσίου, ομογενείς, σχολεία, σύλλογοι, και πολλοί απλοί άνθρωποι έδιναν όχι μόνο χρήματα αλλά δώριζαν ακίνητα και οικόπεδα.

Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που η δομή βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ξυλοδαρμούς, που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, στο επίκεντρο της ευρείας εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται κορυφαίο στέλεχος της δομής και ακόμη τρεις εργαζόμενοι, ενώ τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και σωματική βλάβη εις βάρος αδύναμων (πλημμέλημα).

Χορηγίες και δωρεές γίνονται «φύλλο και φτερό» από ορκωτούς λογιστές με τις καταγγελίες σοκ να διαδέχονται η μια την άλλη. Πρόκειται για καλοστημένη φάμπρικα; Και πού πήγαιναν τα χρήματα που μαζεύονταν σε κηδείες και μνημόσυνα για τους σκοπούς της Κιβωτού; Ερωτήσεις στα εν λόγω ερωτήματα θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών. 

 

Οι σαρωτικοί έλεγχοι που αφορούν το υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου. Τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά, με τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε να δείχνει ότι οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν αστρονομικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 - 2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

 
 

Η διαβάθμιση των χορηγών και οι αντιδράσεις

Στην ιστοσελίδα της δομής υπάρχει μάλιστα διαβάθμιση που ξεχωρίζει κάθε χορηγό ανάλογα με τα ποσά που έχουν διατεθεί. Σε μέγα χορηγό, σε χρυσούς χορηγούς, σε αργυρούς χορηγούς και υποστηρικτές.

Άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στήριξαν τα δεκάδες παιδιά που όπως πίστεψαν βρήκαν καταφύγιο στη δομή, ωστόσο πολλοί από αυτούς απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις αλλά και από κάποιες περίεργες συμπεριφορές.

«Ο άντρας μου ήθελε να κάνει κι όπως το έχει κάνει στη Χίο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος δωρεά διάφορα κτίρια για να φιλοξενούνται παιδιά η κιβωτός είχε έναν όρο να τους γράψουν τα κτίρια» αποκάλυψε η σχεδιάστρια μόδας, Σήλια Κριθαριώτη.

Ο Κώστας Λούλης βιομήχανος από τον Βόλο που δώρισε δύο σπίτια περίπου 3.000 τ.μ. σε οικόπεδα συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων, μίλησε στο Mega, αναμένοντας όπως είπε την έρευνα της Δικαιοσύνης. «Πραγματικά δεν είμαι κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος από την εξέλιξη η οποία υπάρχει και πάνω από όλα προβληματίζομαι για το μέλλον αυτών των παιδιών», τόνισε. 

Η Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, χήρα του βιομήχανου Καρέλια, επίσης δώρισε οικόπεδο 32 στρεμμάτων με 2 ακίνητα στην Καλαμάτα.

Η Κύπρια δισεκατομμυριούχος Κλέλια Χατζηιωάννου έδωσε το Πάσχα του 2018 άγνωστο χρηματικό ποσό ενώ η επιχειρηματίας Δήμητρα Κατσαφάδου χάρισε το σπίτι της και τώρα επιθυμεί μετά τις εξελίξεις να παγώσει τη διαδικασία.

Παράλληλα πολλά ήταν τα κέρδη και από τις κηδείες καθώς αρκετοί επέλεγαν αντί στεφάνου να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη δομή. «Με έστελναν στις κηδείες, εκεί η οικογένεια που έχανε τον άνθρωπό της, αντί για στέφανα έβαζαν λεφτά σε ένα κουτί που εμείς πηγαίναμε. Το έκανε σε όλους εκεί μέσα, πηγαίναν κι άλλα παιδιά» αποκάλυψε πρώην τρόφιμος, σύμφωνα με το Mega. 

Χρήματα έδωσαν στη δομή και συγγενείς της Φώφης Γεννηματά, του πρώην πρόεδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου αλλά και του καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλλη, κατά τις ίδιες πληροφορίες. 

 

Έστελναν παιδιά σαν εργάτες γης στη Μυτιλήνη και σε άλλα νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, άνθρωπος που εργαζόταν για την δομή για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες αποκάλυψε ότι η δομή φαίνεται να έστελνε τα παιδιά στην Μυτιλήνη προκειμένου να μαζέψουν ελιές για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων των περιοχών εκεί. Τα παιδιά που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές δεν είχαν καμία απολύτως αμοιβή για την εργασία τους και τελικώς το ποσό το έπαιρνε η Κιβωτός του κόσμου σε μορφή χορηγίας. Μάλιστα προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των παιδιών σε αυτά τα μέρη η δομή φαίνεται να «βάφτιζε» τα ταξίδια εργασίας σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές» εκδρομές.

Πρώην εθελόντρια- παιδαγωγός αποκαλύπτει μέχρι και κακοποίηση βρέφους 

Πρώην εθελόντρια παιδαγωγός σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά ακόμα και σε βρέφη. Η παιδαγωγός, αφού ενημέρωσε -όπως ισχυρίζεται- τον πατέρα Αντώνιο για τα περιστατικά λίγο αργότερα απολύθηκε. Ωστόσο, η γυναίκα απευθύνθηκε στην Αστυνομία και κατήγγειλε εγγράφως όσα παραβατικά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια της.

Συγκεκριμένα η εθελόντρια- παιδαγωγός στο παράρτημα της Κιβωτού στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, σε επιστολή της προς την Αστυνομία το 2015 , έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια.

 

«Θρησκευτικά και πολιτικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες»

Παράλληλα, τη δική του απάντηση δίνει ο πατέρας Αντώνιος όσον αφορά τις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαμηνύοντας πως δεν έκανε πότε κακό σε κανέναν. 

Σύμφωνα με το Star, ο πάτερ Αντώνιος είναι φιλοξενούμενος σε σπίτι στελέχους της δομής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό που λέει συνεχώς σε δικούς του ανθρώπους είναι: «Δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;».

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή φέρεται να υποστηρίζει ότι «για όλες τις καταγγελίες υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα που έχει κάνει καταγγελία, έχουμε κάνει χίλια καλά». 

Μάλιστα, η ίδια φέρεται να είναι αυτή που του μεταδίδει κάποιες από τις εξελίξεις, αλλά όχι όλες τις πληροφορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα, καθώς ο ίδιος φέρεται να μην μπορεί να τις διαχειριστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να έχει κλειστεί σε ένα δωμάτιο χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και χωρίς τηλεόραση ώστε να μην ενημερώνεται για τις καταγγελίες εναντίον του, ενώ φέρεται να παρακολουθείται και από ψυχολόγο. 

Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα θα εκπροσωπηθούν από συνολικά τέσσερις δικηγόρους -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες - και φέρονται να «βλέπουν» θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα πίσω από τις καταγγελίες. 

 

«Τα παιδιά μας εκδικούνται, υπάρχουν συμφέροντα»

Yπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πατέρας Αντώνιος υποστήριξε προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ πως όλα όσα έχουν καταγγελθεί είναι ανυπόστατα ψεύδη, ενώ ζήτησε σεβασμό στο έργο που έχει προσφέρει τα τελευταία 25 χρόνια μέσω της ΜΚΟ. Παράλληλα, εκνευρισμένη εμφανίστηκε και η πρεσβυτέρα, η οποία έκανε λόγο για υποκινούμενες καταγγελίες που εξυπηρετούν συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, η πρεσβυτέρα υποστήριξε πως το ΔΣ θεωρεί ότι «τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανόν είναι υποκινούμενα από κάποιους».  Με αφορμή ένα δημοσίευμα βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να καταθέσει αυτά τα πράγματα» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Θα ήθελα να εκφράσω σαν πρόεδρος την αγανάκτηση του συμβουλίου μας. Την καταγγελία την είδαμε από τα κανάλια» τόνισε η πρεσβυτέρα και κατήγγειλε την ύπαρξη «συμφερόντων» πίσω από τις καταγγελίες.  

«Απαράδεκτα αυτά που λέγονται. Οσα έχουν βγάλει τα κανάλια είναι ανυπόστατα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία και ελευθερία, έχω αγανακτήσει με αυτά που έχω διαβάσει και έχω ακούσει. Ακουν ένα άτομο με προβλήματα και όχι εμάς που έχουμε δώσει τη ζωή μας» ανέφερε. 

Ιρακινός πρόσφυγας το «πρωτοπαλίκαρο» του πατέρα Αντώνιου

Σύμφωνα με το Mega, το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντώνιου είναι ένας 34χρονος Ιρακινός στην καταγωγή με τα αρχικά Α.Ι. ο οποίος είχε περίοπτη θέση, καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει γενικός διευθυντής στην «Κιβωτό του Κόσμου». 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος ήρθε από μικρό παιδί στη δομή και έμεινε για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή ως εργένης, πήρε ανάδοχο παιδί, στη συνέχεια έγινε δικαιούχος επιδόματος που ξεκινούσε από τα 325 ευρώ και έφτανε μέχρι τα 1.200 και κατέληξε διευθυντής, λίγο πριν κάνει έναν γάμο... υπερπαραγωγή με μία πρώην εργαζόμενη σε δομή της «Κιβωτού».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ουσιαστικά μεγάλωσε στη δομή, με τα αδέλφια, τη σύζυγο και την αδελφή της συζύγου του να εργάζονται όλοι εκεί.

«Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δε δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον (…) ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους. Εγώ τους ξέρω απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή», ανέφερε μάρτυρας. 

Η ιστορία της ζωής του 34χρονου προκαλούσε ερωτήματα, καθώς ο ίδιος φέρεται να έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια, ακριβά ρούχα και ρολόγια που «έβγαζαν μάτι». Ο 34χρονος μάλιστα, συχνά ανέβαζε φωτογραφίες στα social media όπως για παράδειγμα με πούρο, που αποτύπωναν έναν τρόπο ζωής που μόνο ταπεινός και φτωχικός δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί. 

«Είναι ο … αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο … είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δεν μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα», αναρωτιέται καταγγέλλοντας - μάρτυρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 

 

Στο «κάδρο» τέσσερα πρόσωπα

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Αρχικά, πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής και για άλλα τρία πρόσωπα τα οποία έφτασαν από φιλοξενούμενα παιδιά να γίνουν μεγαλοστελέχη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά με απομόνωση παιδιών, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

-Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία

-Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού, ο οποίος περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.